Dependenţa de droguri,în special de droguri dure, a devenit o epidemie la nivel global. Unele ţări sunt mai afectate decât altele de acest flagel. De exemplu, SUA este extrem de afectate şi au declarat război opiaceelor. Din cauza supradozelor, numărul deceselor s-a dublat între 1999 şi 2013, ucigând aproximativ 44.000 de americani, anual, un număr foarte mare comparativ cu numărul deceselor înregistrate în accidentele rutiere.
O moleculă eficientă...
În acest context alarmant, un comitet de experţi a votat în favoarea punerii pe piaţă a unui implant care încearcă să ajute persoanele dependente să scape de acest viciu. În prezent, în Statele Unite, pacienţii dependenţi de droguri dure sunt trataţi cu buprenorfină, un substitut eficient, care are avantajul, comparativ cu metadona, de a reduce riscul de supradoză. Deşi această moleculă este interesantă pe plan medical, pentru ajutorarea pacienţilor în sevraj, totuşi, ca de altfel toate substitutele, ele pot fi re-comercializate sau ingerate de unele persoane, de exemplu, ca unii copii să înghită în mod accidental tratamentul părinţilor.
Potrivit cotidianului american USA Today, un laborator din New-Jersey a pus la punct un implant care se plasează sub piele şi are ca scop să administreze pacientului doza corectă de buprenorfină.
Numit proburphin, el funcţionează ca un implant contraceptiv. Odată plasat, persoana respectivă nu mai are nici o grijă o perioadă de şase luni, implantul fiind calibrat să dozeze medicamentul în funcţie de nevoile fiecărei persoane. Testat clinic, implantul a oferit rezultate încurajatoare pentru tratamentul dependenţei de droguri.
Totuşi, sunt opinii care solicită teste clinice complementare, deşi un comitet de experţi a votat pentru omologarea acestui dispozitiv. Se ştie că Agenţia Americană a Medicamentului trebuie să se pronunţe la 28 februarie dacă este sau nu de acord ca produsul să fie lansat pe piaţă.