17 boli depistate în halena pacientului

03 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
17 boli depistate în halena pacientului

În aerul respirat (halena) se găsesc compuşi organici volatili, markeri ai diverselor boli. Cancerele pulmonar, colonului, gâtului, capului, ovarelor, vezicii, prostatei, precum şi intestinul iritabil, maladia Parkinson, scleroza în plăci, hipertensiune arterială pulmonară, preeclampsia şi boala renală cronică... Toate aceste boli ar putea fi diagnosticate doar prin analizarea halenei pacientului, susţin cercetătorii israelieni, anunţă site-ul doctissimo.

Înainte, când nu erau tehnici moderne de depistare a bolilor, unii medici reuşeau să pună un diagnostic doar pe baza halenei pacientului.

Iată că, ulterior, cercetătorii au pus la punct un instrument, care permite detectarea mai multor boli, bazându-se exclusiv pe compuşii organici volatili (COV) din halena pacientului. Aceste molecule sunt markeri recunoscuţi pentru diverse boli.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorul Hossam Haick şi echipa lui au analizat 2.808 eşantioane de aer, prelevate de la 1.404 persoane. În această cohortă, erau persoane suferinde de una dintre bolile enumerate mai sus şi alte persoane într-o stare bună de sănătate.

Analiza eşantioanelor a permis identificarea a 13 combinaţii de compuşi volatili, prezenţi în cantităţi diferite de la un pacient la altul. Cercetătorii au observat că fiecare boală menţionată elimină în halenă o amprentă volatilă unică.

Aceste rezultate au permis cercetătorilor să realizeze un cip electronic cu captatoare, care pot detecta compuşii organici volatili din halena fiecărui pacient, plecând de la amprenta volatilă care indică una sau mai multe din cele 17 boli pentru care este programat acest instrument. Cercetătorii precizează că detectarea bolilor cu ajutorul acestui cip are un grad de eficienţă de aproximativ 86%.

Aşadar, un instrument promiţător, non-invaziv, ieftin şi uşor de folosit.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră