De la caniculă și reni, focar de antrax în Siberia

02 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
De la caniculă și reni, focar de antrax în Siberia

Peste 2.300 de reni au murit de antrax în regiunea Yamalo-Nenets din Siberia, iar familiile care se ocupau cu creșterea renilor au fost evacuate. În această zonă din Siberia, s-a înregistrat un val de căldură cu temperaturi care au atins 35 de grade Celsius, ceea ce a favorizat probabil apariția și extinderea focarului de antrax.

În zonă au fost trimise trupe antrenate pentru război biologic pentru a rezolva aceste urgențe medicale. Un purtător de cuvânt al autorităților locale a declarat pentru agenția de presă TASS că au fost spitalizați 90 de oameni pentru analize, dintre care 50 sunt copii. "Am hotărât să testăm toți copiii care au fost în preajma turmelor de reni, chiar dacă nu prezintă simptome de boală", a precizat purtătorului de cuvânt.

Focarul de antrax ar fi izbucnit după ce temperaturile neobișnuit de ridicate au topit permafrostul, lăsând expuse resturi de reni infectate cu antrax în tundra siberiană, conform AFP. Familiile crescătorilor de reni din zonă au fost mutate într-o tabără aflată la 60 de kilometri de focarul de infecție.

În 1941, s-a înregistrat ultimul  focar de antrax în această regiune. Antraxul, provocat de Bacillus anthracis, poate fi mortal, dar nu se răspândește foarte ușor. Antraxul poate fi tratat cu antibiotice, administrate imediat după infectare.

Autoritățile suedeze au anunțat, la rândul lor, că investighează un focar de antrax la niște ferme din centrul Suediei. Opt vite și un cal de la câteva ferme din apropiere de Omberg, în regiunea Östergötland, au murit, după ce un prim caz de îmbolnăvire cu antrax a fost confirmat de experți la animale, în urmă cu o lună, conform site-ului thelocal.se.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră