Fertilizarea in vitro provoacă creșterea temporar de 5-10 cinci ori față de normal a nivelului unor hormoni sexuali, printre care estrogenul și progesteronul, ce măresc riscul unor tipuri de tumori mamare.
Potrivit AFP, timp de 21 de ani, cercetătorii au monitorizat peste 25.000 de femei, cu vârsta medie de 33 de ani atunci când au început acest tratament.
Pentru acest studiu, specialiștii oncologi au analizat mai mulți factori implicați în creșterea riscului de cancer de sân: vârsta femeilor când ele au născut primul copil, numărul de sarcini și de tentative de fertilizare in vitro.
Echipa de oncologi, condusă de Alexandra W. van den Belt-Dusebout, de la Institutul Olandez pentru Cancer din Amsterdam, a monitorizat un număr de 19.158 de femei care au început fertilizarea in vitro între 1983 și 1995, dar și un grup de control de 5.950 de femei cărora li s-au administrat alte tratamente de fertilitate.
Vârsta medie a femeilor din grupul celor care au recurs la fertilizare in vitro, la finalul perioadei de monitorizare, era de 54 de an și de 55, în grupul de control.
Dintre cele 25.108 de femei din ambele grupuri, cercetătorii au descoperit 839 de cazuri de cancer mamar cu metastaze și 109 la care tumora a fost localizată în timpul perioadei de monitorizare.
Din analiza datelor reiese că nu există nicio diferență, la vârsta de 55 de ani, în ceea ce privește riscul de cancer mamar între femeile care au făcut fertilizarea in vitro (3%) comparativ cu cele din grupul de control (2,9%). Autorii studiului au subliniat că riscul nu este influențat de tipul de tratament de fertilitate administrat. De asemenea, acest risc nu crește în timp, la 20 de ani sau chair mai mulți ani de la momentrul efectuării fertilizării in vitro. Mai mult, în cazul femeilor care au efectuat șapte sau mai multe proceduri de fertilizare in vitro s-a observat un risc semnificativ mai mic de cancer de sân comparativ cu femeile care au efectuat unul sau două astfel de tratamente.