Stresul face parte din viaţa noastră. În doze mici, stresul poate fi un factor stimulativ. Dar când devine un factor predominant, el ne dezechilibrează şi provoacă tulburări ale somnului, scăderea apetitului... Este foarte importantă ţinerea sub control a stresului, uneori, chiar prin remedii naturale. Atenţie, remediile naturale nu iau locul tratamentelor cu medicamente. Dacă simptomele persistă sau se agravează, trebuie să consultaţi de urgenţă medicul.
Uleiul esenţial de levănţică
Este un ulei polivalent, care reuşeşte să asigure reechilibrarea în plan nervos, atât a copiilor, cât şi a adulţilor. În caz de anxietate şi de depresie, uleiul esenţial de levănţică reface tonusul. Folosit seara, el contribuie la diminuarea stării de stres, inducând un somn odihnitor. Uleiul esenţial de levănţică se răspândeşte în cameră, printr-un difuzor electric, sau se inhalează direct din flacon, înainte de somnul nocturn. O altă modalitate: aplicaţi câteva picături direct pe piele în spatele urechilor şi cu siguranţă veţi fi mai liniştiţi.
Uleiul esenţial de levănţică mai poate fi în apa de baie. Puneţi zece picături pe o bază în aşa fel încât să nu se ridice la suprafaţă. După 20 de minute, ieşiţi din baie şi nu vă clătiţi pentru a păstra molelculele aromate pe piele. În apa de baie puteţi adăuga ulei de mandarine roşii, care este extrem de eficient pentru atenuarea stărilor de iritare. Uleiul de mandarine roşii este indicat în mod special copiilor stresaţi (cu vârste peste 5 ani).
Ulei esenţial de muşeţel
Calitatea somnului este grav afectată în cazul unui stres puternic. În aceste cazuri, este recomandat uleiul esenţial de muşeţel inhalat direct: 4-5 respiraţii profunde. Moleculele de ulei esenţial de muşeţel ajung direct la creier şi, teoretic, în 4-5 minute ar trebui să adormiţi. Acest ulei este indicat şi copiilor care au probleme cu somnul. De la vârsta de trei ani, puteţi pune două picături de ulei esenţial de muşeţel pe pernă şi, astfel, copilul va avea un somn liniştit. Muşeţelul poate fi folosit şi în cazul copiilor foarte sensibili, capricioşi sau care plâng mult.
Dacă noaptea vă sculaţi şi vă chinuiţi să adormiţi, nu aprindeţi lumina, ci respiraţi de 2-3 ori ulei esenţial de muşeţel. Acesta mai poate fi utilizat la masajul picioarelor sau sternului.
Atenţie! Uleiurile esenţiale nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau copiilor sub cinci ani.