Un studiu, semnat de un grup de cercetători scoțieni și publicat în revista Aging, avertizează că excesul de carne roșie provoacă hiperfosfatemie, respectiv mărirea concentrației de fosfat în sânge, responsabilă de insuficiență renală, îmbătrânirea vasculară prematură și creșterea riscului de deces, scrie The Guardian.
Cercetătorii de la Universitatea Glasgow au analizat regimul alimentar al locuitorilor din mai multe cartiere. Ei au ajuns la concluzia că un regim alimentar dezechilibrat, în care predomină consumul de carne roșie influențează în mod semnificativ vârsta biologică a unei persoane, această dovedindu-se diferită de vârsta reală. Acest indicator ar putea permite prognozarea vârstei decesului cu o precizie uimitoare, potrivit unor cercetători, citați de The Independent.
Astfel, la Glasgow, mulți bărbați și femei, persoane sărace, trăiesc mai puțin cu 11-14 ani, comparativ cu alte persoane care au o alimentație sănătoasă, notează Herald Scotland.
Trebuie reținut că fosfatul se mai găsește în ouă, pește, lactate și chiar în unele legume, subliniază The Scotsman.
.