Europa are o treime dintre copiii supraponderali!

12 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Europa are o treime dintre copiii supraponderali!

Un nou raport avertizează că, în Europa, obezitatea infantilă atinge cote alarmante. Un copil supraponderal este expus riscului de obezitate la maturitate și de boli inflamatorii ale intestinului sau hepatice. Consecințele acestui fenomen pot fi și de ordin emoțional, ceea ce facilitează apariția depresiei în adolescență.

În raportul publicat marți, United European Gastroenterology (UEG) trage un puternic semnal de alarmă în privința obezității pediatrice. Este un fenomen prezent în majoritatea țărilor europene, unde o treime dintre copiii între șase și nouă ani sunt supraponderali. Țările latine sunt cele mai afectate cu 35% dintre băieții din Spania în vârstă de 11 ani și un sfert dintre fetițele de aceeași vârstă în Italia.

Potrivit experților UEG, dacă acest fenomen evoluează în același ritm, numărul copiilor supraponderali, la nivel global, ar putea aproape să se dubleze până în 2050, de la 41 de milioane, la 70 de milioane.

Doi factori, alimentele bogate în grăsimi și zahăr, precum și unii înlocuitori ai laptelui maternal cu o calitate îndoielnică, sunt responsabili de creșterea de trei ori a riscului de obezitate la copil.    

Maladia Crohn, rectocolita hemoragică

Creșterea alarmantă a numărului copiilor supraponderali are consecințe grave: un număr alarmant de boli inflamatorii ale intestinului (maladia Crohn, rectocolita hemoragică). Când acest fenomen nu era atât de alarmant, aceste boli erau diagnosticate foarte rar. Azi, aceste boli afectează un sfert din pacienții sub 10 ani. Acest aspect este cu atât mai îngrijorător cu cât manifestările acestor boli sunt mai grave la copil, fiind o explicație a apariției unei disfuncționalități majore la o vârstă când sistemul imunitar este în plin proces de dezvoltare.

Primii doi ani de viață au un rol capital în formarea florei intestinale sănătoase, subliniază profesorul Berthold Koletzko, pediatru din Munchen, colaborator la raportul UEG. 

United European Gastroenterology cere guvernelor europene să atace direct acest fenomen. Tratarea obezității adultului costă foarte scump Europa. Prioritățile trebuie modificate: prevenirea obezității și a acestor boli inflamatorii, subliniază Herbert Tilg, din cadrul comitetului științific al raportului. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră