La Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, în mai puțin de 24 de ore, au fost înregistrate 1.255 de solicitări, din care 677 au fost urgențe de cod roșu și galben, și primele fracturi, luxații, entorse, traumatisme prin cădere, precum și o persoană cu degerături, precizează doctor Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.
De joi, de la ora 20:00 până vineri la ora 8:00 la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov au fost înregistrate 568 de cazuri, dintre care 285 au fost urgențe de cod roșu, în care viața este pusă în pericol imediat, și cod galben, fiind urgențe, fără un pericol vital imediat, dar care se pot agrava.
În noaptea de joi spre vineri, la adăposturi au fost transportate 60 de persoane.
De vineri de la ora 8:00 și până la ora 16.00, la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov au fost 687 de solicitări, din care urgențe de cod roșu și cod galben 392 de cazuri.
Din cele 687 de solicitări, 32 de persoane au apelat ambulanța pentru posibile fracturi, luxații, entorse, 9 persoane, pentru traumatisme prin cădere și 1 persoană pentru degerături, care a fost transportată la spital.
Vineri, până la ora 16:00, la adăposturi au fost transportate 9 persoane.
Recomandări
Doctorul Alis Grasu reamintește că, în cazul fracturilor, luxațiilor, entorselor, dar și în caz de degerături, se impune prezentarea la spital în cel mai scurt timp cu putință.
Până la ajungerea ambulanței, persoana trebuie protejată de frig, să fie dusă într-o incintă încălzită, să fie înlocuite hainele ude cu haine uscate sau să fie învelită în pături uscate și, apoi, chemat de urgență ambulanța.
Dacă persoana respectivă este conștientă i se dau lichide călduțe, nu fierbinți.
În cazurile de degerături, de hipotermie severă, se solicită în regim de urgență ambulanța pentru transportarea persoanei la spital.
Persoanelor cu suferințe cardiace, dr. Alis Grasu le recomandă să aibă grijă să-și ia tratamentul la timp, să nu stea mult timp la temperaturi joase, pe cât posibil să stea în camere încălzite. Dacă totuși sunt nevoite să iasă afară, trebuie să-și ia medicația la timp, să aibă îmbrăcăminte adecvată, călduroasă, lejeră, ultima haină să fie impermeabilă și să-și protejeze bine extremitățile (urechi, nas, cap, mâini, picioare) cu mănuși, fular, căciulă, ciorapi de lână și încălțăminte impermeabilă, cu talpă zimțată.