Prima grefă de pancreas motivată de o fobie

29 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Prima grefă de pancreas motivată de o fobie


Încă din copilărie, ea a simţit această teamă, cu care s-a luptat mai ales atunci când era obligată ca, zilnic, să facă injecţii cu insulină. Dar în 2012, din cauza unei reglementări britanice privind diabetul – obligatoriu efectuarea injecţiei înainte de a pleca la drum, din două în două ore - , teama de ace a devenit o veritabilă fobie: creşterea numărului injecţiilor făcute i-au provocat greaţă, vărsături şi atacuri de panică doar la simpla vedere a unui ac. Obligată să facă tratamentul cu insulină injectabilă pentru a supravieţui bolii, Sue York a făcut hipnototerapie şi terapie cognitivo-comportamentală în speranţa că va scăpa de această fobie. Dar, degeaba.

Sue York a slăbit foarte foarte mult, fiindu-i aproape imposibil de urca o scară fără a se opri de mai multe ori pentru a-şi trage sufletul. După doi ani de la depistarea bolii, femeia s-a decis să se înscrie pe o listă de aşteptare pentru o grefă de pancreas.

După mai multe discuţii cu medicii, cererea ei a fost în final reţinută, chiar dacă ea nu ajunsese la complicaţii renale, indicaţia principală pentru o grefă de pancreas. Experţii au estimat că fobia aceste femei impunea o intervenţie chirurgicală rapidă.

Într-un interviu acordat BBC, Sue York a declarat că această grefă, motivată de fobia acelor, i-a modificat complet viaţa.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră