Descoperire istorică în medicină: primul implant de măduvă a spinării le va permite persoanelor paralizate să meargă din nou (video)

27 Ian 2023
Descoperire istorică în medicină: primul implant de măduvă a spinării le va permite persoanelor paralizate să meargă din nou (video)

Neuronii care orchestrează mersul se află în măduva spinării lombare. Pentru a merge, creierul transmite comenzi prin căi descendente care se încadrează în cascadă din trunchiul cerebral pentru a activa acești neuroni. O leziune severă a măduvei spinării (SCI) împrăștie acest sistem de comunicare rafinat organizat. În timp ce neuronii localizați în măduva spinării lombare nu sunt afectați direct de leziune, epuizarea comenzilor supraspinale esențiale îi face nefuncționali. Consecința este paralizia permanentă.

Studiile de caz izolate au raportat că EES poate reactiva imediat neuronii nefuncționali din măduva spinării lombare, permițând persoanelor cu paralizie să meargă. Aplicarea EES în timpul neuroreabilitarii (EESREHAB) a îmbunătățit și mai mult recuperarea mersului, chiar și atunci când stimularea a fost oprită, anunță brightside.com

Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la centrul de cercetare .NeuroRestore a identificat tipul de neuron care este activat și remodelat prin stimularea măduvei spinării, permițând pacienților să se ridice, să meargă și să-și refacă mușchii – îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții. Această descoperire, făcută la nouă pacienți, marchează o descoperire fundamentală, clinică. Studiul a fost publicat astăzi în Nature.

Într-un program de cercetare multianual coordonat de cei doi directori ai .NeuroRestore – Grégoire Courtine, profesor de neuroștiințe la EPFL, și Jocelyne Bloch, neurochirurg la Spitalul Universitar din Lausanne (CHUV) – pacienți care au fost paralizați de o leziune a măduvei spinării și care au suferit stimularea electrică epidurală țintită a zonei care controlează mișcarea picioarelor au reușit să-și recapete o anumită funcție motorie.

În noul studiu, nu numai că eficacitatea acestei terapii a fost demonstrată la nouă pacienți, dar s-a demonstrat că îmbunătățirea funcției motorii durează la pacienți după finalizarea procesului de neuroreabilitare și atunci când stimularea electrică a fost oprită.

Acest lucru a sugerat că fibrele nervoase folosite pentru mers s-au reorganizat. Oamenii de știință cred că a fost crucial să înțelegem exact cum are loc această reorganizare neuronală pentru a dezvolta tratamente mai eficiente și pentru a îmbunătăți viața a cât mai multor pacienți.

Pentru a ajunge la această înțelegere, echipa de cercetare a studiat mai întâi mecanismele de bază la șoareci. Acest lucru a relevat o proprietate surprinzătoare într-o familie de neuroni care exprimă gena Vsx2: deși acești neuroni nu sunt necesari pentru a merge la șoareci sănătoși, ei au fost esențiali pentru recuperarea funcției motorii după leziuni ale măduvei spinării.

Pentru a-și testa ipoteza, echipa de cercetare a dezvoltat o tehnologie moleculară avansată. „Am stabilit prima cartografie moleculară 3D a măduvei spinării”, spune Courtine. „Modelul nostru ne permite să observăm procesul de recuperare cu o granularitate îmbunătățită – la nivel de neuron.”

Datorită modelului lor extrem de precis, oamenii de știință au descoperit că stimularea măduvei spinării activează neuronii Vsx2 și că acești neuroni devin din ce în ce mai importanți pe măsură ce procesul de reorganizare se desfășoară.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră