O anchetă a FIFPro, sindicatul mondial al jucătorilor, publicată marţi, 6 octombrie 2015, susţine că 38% din 607 fotbalişti activi şi 35% din 219 fotbalişti retraşi prezintă simptome ale depresiei şi anxietăţii în intervalul de patru săptămâni ce au precedat această anchetă. „Sperăm că acest studiu va contribui la conştientizarea că sunt necesare msăuri speciale pentru ca fotbaliştii cu tulburări psihologice să nu se simtă singuri”, spune doctorul Gouttebarge, directorul medical al FIFPro într-un comunicat.
Tulburări ale somnului şi abuz de alcool
De asemenea, studiul face o legătură între rănile grave şi starea de depresie. Jucătorii care au avut mai mult de trei răni grave prezintă de două-trei ori mai multe riscuri de a suferi de aceste boli.
Un studiu similar al FIFPro, în 2014, ajungea la concluzia că 26% dintre jucătorii activi şi 39% dintre cei retraşi prezentau simptome de depresie.
Actualul studiu vine cu date noi din Belgia, Chile, Franţa, Finlanda, Japonia, Norvegia, Paraguai, Peru, Spania, Suedia şi Elveţia. 55% dintre jucătorii interogaţi au evoluat la cel mai înalt nivel cea mai mare parte a carierei fotbalistice şi rezultatele indică faptul că 64% dintre ex-jucători sunt afectaţi de depresie.
În acelaşi timp, studiul mai arată că jucătorii şi ex-jucătorii, respectiv 23% şi 28%, suferă de tulburări ale somnului. Abuzul de alcool este prezent la 9% dintre activi şi ajunge la 25% printre ex-fotbalişti.