Obiceiul fumatului aduce cu sine o serie de riscuri de la boli, dela afecțiuni cardiace la diferite tipuri de cancer.
Totuși, unele persoane, în ciuda faptului că au fost fumătoare de-a lungul întregii vieți, au plămânii într-o stare chiar mai bună decât cei ai unora dintre nefumători. Intrigați de aceste fenomen, cercetătorii au încercat să găsească motivul pentru care unele persoane par să fie protejate de ravagiile ce le pot crea în organism cei peste 7,000 de compuși chimici inhalați atunci când aprind țigara.
Studiul a plecat de la premisa că la baza contactării bolilor pulmonare obstructive cronice, cea de-a treia cauză a deceselor la nivel mondial, este informația genetică a fiecărui individ.
Studiul, care a vizat peste 50,000 de persoane, de la fumători înrăiți la cei care n-au fumat deloc, a evidențiat faptul că, în ambele cazuri, starea de sănătate a plămânilor poate fi asociată cu variația unor factori genetici.
Potrivit acestui studiu s-a remarcat faptul că numărul de duplicări ale unei secvențe genetice în cazul genei KANSL1, în Cromozomul 17, poate fi direct relaționat cu starea de sănătate a plămânilor, fie că este vorba de fumători, fiede nefumători. Motivul pentru care se constata această dependență a rămas deocamdată necunoscut și rămâne obiectivul principal al unei viitoare cercetări.
"O înțelegere deplină a mecanismului biologic care stă în spatele acestor asocieri genetice va îmbunătăți metodele prin care se pot identifica persoanele cu predispoziție către bolile pulmonare obstructive, de dezvoltare a unei noi strategii terapeutice împotriva acestora și la prevenirea dobândirii dependenței de nicotină", a explicat conducătorul studiului în The Lancet Respiratory Medicine.