Copiii care supraviețuiesc cancerului prezintă riscuri mari, ca atunci când devin adulți, să sufere de tulburări fizice și mentale. Leucemie, limfoame, tumori ale sistemului nervos central, ale sistemului osos, ale retinei...
În Franța, anual, 1.500 de copii sunt afectați de cancer, 70% dintre ei fiind declarați vindecați. Recent, prof. dr. Monica Dragomir, șefa Secției de oncologie pediatrică din cadrul Institutului Oncologic București, sublinia că este în creștere numărul copiilor cu această patologie care se vindecă.
Atenție! Potrivit unui recent studiu internațional, publicat în revista științifică JAMA Oncology, persoanele care au reușit să treacă peste cancer în copilărie prezintă riscuri mai mari, comparativ cu alte persoane, de a avea probleme de sănătate: tulburări fizice și mentale la maturitate.
De altfel, cercetătorii danezi au monitorizat, timp de 14 ani, 33.000 de persoane care au fost tratate în copilărie de cancer. Ei au observat o creștere a spitalizărilor cu 38% față de medie din cauza unor tulburări. De asemenea, aceștia (69%) prezentau riscuri suplimentare de infecții parazitare.
În cadrul recentului studiu internațional realizat de cercetătorii americani, au fost monitorizați 80 de supraviețuitori ai cancerului pediatric timp de 25 de ani. Observațiile au condus la concluzia că participanții la studiu prezentau tulburări cognitive mai frecvente, comparativ cu celelalte persoane.
Am remarcat că dintre cancere, leucemia, tumorile cerebrale și limfomul Hodgkin lasă mai multe urme de-a lungul timpului. Sperăm că studiile îi vor stimula pe medici să monitorizeze persoanele care depășesc cancerul, precizează cercetătorii. (Magda Marincovici)