De ce ne e frică de foame? Un nutriționist pune punctul pe I

06 Iul 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
De ce ne e frică de foame? Un nutriționist pune punctul pe I

Chiar așa. De ce ne e frică de foame? Nu cumva mâncam preventiv ca să scăpăm de foame, ca să fim „asigurați”? Nutri'ionistul Mihaela Bilic pune punctul pe I într-un text publicat pe wall-ul ei de Facebook.

 

Considerați foamea o problemă? Vă simțiți deranjați, iritați, agasați, neliniștiți de senzația de foame? Societatea in care trăim ne-a asociat subtil noțiunea de foame cu cea de disconfort, ca si cum nu e normal să simți că ți-e foame, ca si cum ar fi vorba de un sentiment penibil, de evitat, de nedorit. Ne trezim deseori ca mâncam fără sa ne fie foame, din dorința de a nu ne fi foame mai târziu. Mâncam preventiv ca să scăpăm de foame, ca să fim sătui, asigurați, plini. 


In spatele acestui comportament se ascunde o întrebare simplă si delicată totodată: nu cumva ne e teamă de sentimentul de gol? Si când spun gol nu ma refer doar la gradul de umplere al stomacului, ci la tot ansamblul vieții noastre. Imediat ce stomacul dă semne că s-ar goli, ne precipităm sa-l umplem: o gustare, ceva de ronțăit sau de băut, repede, orice! 
Acum 50 de ani aceste obiceiuri nu numai ca nu existau, dar oamenilor nici nu le trecea prin cap sa mănânce ceva între mese. Si chiar daca vroiau, nu aveau ce: nu existau distribuitoare automate de mâncare, nu erau produse ambalate la orice colț de stradă, nu aveam fast-food si nimic apetisant prin mașină sau prin sertarele de la birou. Pur si simplu această manie a gustărilor și ciugulelilor nu exista, obiceiul de a mânca la orice oră era imposibil pentru că mediul (școală, serviciu, stradă, casă) nu permitea asta. 


Aviditatea gurii si a stomacului e ceva ce noi am creeat/am inventat. Pe parcursul unei singure generații omenirea a descoperit o nouă formă de suferință: ceva ca o stare de rău, o agitație, o insatisfacție, un disconfort, o frustrare ce apare la 1-2 ore daca nu mâncăm sau nu bem ceva. Burta plină ne dă o senzație de confort. Suntem prizonierii fricii de gol:(
Din păcate adevarata cauză a insatisfacției noastre este spirituală, emoțională. Si ea nu poate fi satisfacută decât prin remedii spirituale. Dar pentru a reuși sa facem asta trebuie mai întâi sa acceptam golul. Să ne oprim. Să ne odihnim. Pacea si liniștea nu pot intra în sufletele noastre dacă noi suntem mereu atât de ocupați...să mâncam.

___________________________

Citește și:

BREAKING NEWS. "Bună dimineaţa, sunt Emma Zeicescu şi îmi dau demisia"

Europa schimbă banii. Cum arată noua bancnotă de 50 de euro. FOTO și VIDEO

Ghinion! Cioloş şi-a permis luxul să arunce patru miniştri din „trenul“ guvernării

Presa germană îi avertizează pe antrenorii din Bundesliga: Evitați fotbalul românesc! E o groapă de gunoi

Filosoful Mihai Șora, centenar, chestionat de Ambasada SUA: "Aveți loc de veci ?"

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră