De ce începem să încărunțim pe măsură ce trec anii? Răspunsul neobișnuit al cercetătorilor

20 Apr 2023
De ce începem să încărunțim pe măsură ce trec anii? Răspunsul neobișnuit al cercetătorilor

Oamenii de știință cred că au descoperit mecanismul prin care părul devine cărunt, ceea ce ar putea ajuta la dezvoltarea unui tratament care să modifice celulele pentru a inversa sau opri procesul. Un nou studiu sugerează că celulele stem se pot bloca pe măsură ce părul îmbătrânește și își pierd capacitatea de a se maturiza și de a menține culoarea părului, conform The Guardian.

Anumite celule stem - care sunt capabile să se dezvolte în mai multe tipuri de celule diferite - au o capacitate unică de a face tranziția între compartimentele de creștere din foliculi. Aceste celule își pierd capacitatea de a se mișca odată cu vârsta, ceea ce duce la apariția griului.

Cercetarea s-a axat pe celulele din pielea șoarecilor și care se găsesc și la oameni, numite celule stem melanocitare sau McSCs.

Oamenii de știință, conduși de cercetători de la școala de medicină Grossman a Universității din New York, au sugerat că, dacă descoperirile lor se vor adeveri în cazul oamenilor, ar putea deschide o cale potențială de a inversa sau de a preveni apariția firelor albe.

Cercetătorul principal al studiului, Qi Sun, cercetător postdoctoral la NYU Langone Health, a declarat: "Mecanismele nou descoperite ridică posibilitatea ca aceeași poziționare fixă a celulelor stem de melanocite să existe la oameni.

"Dacă este așa, aceasta prezintă o cale potențială pentru a inversa sau preveni încărunțirea părului uman, ajutând celulele blocate să se deplaseze din nou între compartimentele foliculilor de păr în curs de dezvoltare."

Culoarea părului este controlată de faptul dacă bazinele de McSC-uri care se înmulțesc continuu în foliculii de păr primesc semnalul de a deveni celule mature care produc pigmenții proteici responsabili de culoare.

Cercetătorii au descoperit că, în timpul creșterii normale a părului, celulele pivotează continuu între compartimentele foliculului pilos în dezvoltare. În interiorul acestor compartimente, celulele McSC sunt expuse la semnale care influențează maturitatea.

Cercetătorii au descoperit că McSC-urile se transformă între starea lor cea mai primitivă de celule stem și următorul stadiu de maturizare, în funcție de locația lor.

Potrivit constatărilor, pe măsură ce părul îmbătrânește, se desprinde și apoi crește din nou în mod repetat, un număr din ce în ce mai mare de McSCs rămân blocate în compartimentul celulelor stem numit protuberanța foliculului pilos, unde rămân.

Mayumi Ito, cercetător principal al studiului, a declarat: "Pierderea funcției cameleonice a celulelor stem melanocitare ar putea fi responsabilă pentru încărunțirea și pierderea culorii părului".

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră