Putem fi mai mult veseli și bine dispuși decât trișți? Da! Dar, ca în multe cazuri, și aici depinde de ceea ce mănânci. În cele ce urmează, vă prezentăm o serie de informații detaliate despre serotonină, cunoscută sub denumirea de “hormonul fericirii” și despre modul în care poate fi stimulată buna dispoziție de zi cu zi.
Ce este serotonina
Serotonina, cunoscută și sub denumirea de „hormonul fericirii,” contribuie la menținerea unei bune dispoziții la nivelul întregului organism. Serotonina este hormonul care reglează starea de bine a organismului reducând anxietatea și având un rol activ în asigurarea unui somn odihnitor.
Serotonina este sintetizată din aminoacidul esențial L-triptofan, o componentă a proteinelor. Din combinația triptofanului cu hidroxilaza, care este un reactor chimic, se formează 5-HT, sau serotonină.
Serotonina sau 5-hidroxitriptamina (5-HT) este un neurotransmițător, o substanță de legătură, un mediator care ajută comunicarea de la nivelul celulelor neuronale, realizarea legăturilor și transmiterea impulsurilor la nivelul sistemului nervos și către organism.
Serotonina influențează mai multe funcții ale organismului:
- somnul;
- memoria;
- temperatura corpului;
- comportamentul sexual;
- metabolismul oaselor;
- procesul de învățare;
- dispoziția;
- apetitul;
- sistemul endocrin;
- vindecarea rănilor prin stimularea creșterii anumitor celule.
Cum se produce serotonină?
Serotonina este un neurotransmițător de la nivelul sistemului nervos care trimite semnale între celulele creierului. Acest neurotransmițător este produs în proporție de aproximativ 90% la nivelul tractului gastrointestinal, la nivelul celulelor specializate din intestine, plachetele sangvine, cealaltă parte fiind sintetizată și eliberată în creier de către glanda pineală.
Serotonina produsă în organism nu poate trece de bariera sangvină a creierului, acesta producând propria serotonină. Totodată, este bine de știut că, în cazul în care serotonina de la nivelul tractului gastrointestinal ar ajunge la nivelul sistemului nervos central, ar avea efecte letale asupra persoanei.
Așadar, serotonina este produsă la nivelul intestinelor și al creierului fiind prezentă și în trombocitele de sânge și influențând o serie de funcții fizice și psihologice.
Aceasta poate avea un impact asupra:
- metabolismului osos;
- sistemului cardiovascular;
- sănătății ochilor;
- coagulării sângelui;
- tulburărilor neurologice.
În afara corpului uman, serotonina se găsește în animale, plante și ciuperci. Din acest motiv, alimentația este privită ca o posibilă sursă de serotonină.
Serotonina se produce prin intermediul triptofanului, aminoacid care trebuie să intre în organism prin consumul de alimente precum: nuci, brânză și carne roșie. Deficitul de triptofan poate conduce la niveluri mai scăzute de serotonină. Acest lucru poate cauza tulburări de dispoziție, cum ar fi anxietatea sau depresia.
Ce rol are serotonina?
Serotonina este considerată un stabilizator natural al stării de bine a unei persoane. Ea are un impact major asupra organismului influențând:
- abilitățile motorii;
- emoțiile;
- calitatea somnului;
- digestia.
De asemenea, serotonina joacă un rol important în:
- reducerea depresiei;
- reglarea anxietății;
- vindecarea rănilor;
- menținerea sănătății oaselor;
Serotonina influențează:
- controlul mișcărilor și funcția intestinului;
- starea de spirit-nivelul ridicat de serotonină ajutând la reducerea anxietății și a depresiei;
- greață și diareea prin împingerea alimentelor nocive sau supărătoare în afara corpului;
- stimularea părților creierului care controlează somnul și trezirea;
- coagularea sângelui și vindecarea rănilor;
- sănătatea oaselor;
- funcția sexuală.
Care este legătura dintre serotonină și starea de bine?
Serotoninaajută la reglarea naturală a stării de spirit, a bunei dispoziții. Dacă nivelul serotoninei este normal, o persoană se va simți:
- fericită;
- calmă;
- concentrată, focalizată pe activitatea desfășurată;
- mai puțîn anxioasă sau depresivă;
- mai stabilă din punct de vedere emoțional;
- un somn liniștit și relaxant.
Atenție! Deficitul de serotonină este legat de probleme de depresie, anxietate și insomnii.
Intervale normale ale nivelului serotoninei
În general, intervalul normal pentru nivelurile de serotonină din sânge este de 101-283 nanograme pe mililitru (ng/ml). Însă, acest interval poate diferi ușor în funcție de măsurătorile și probele testate. Un medic va lua un test de sânge pentru a măsură nivelul serotoninei în sânge și pentru a diagnostica o eventuală boală.
Atenție! Un nivel ridicat de serotonină poate fi un semn de sindrom carcinoid. Acest lucru implică un grup de simptome legate de unele tumori precum sunt cele ale intestinului, apendicelui.
Cum se tratează deficitul de serotonină?
Nivelul scăzut de serotonină din creier poate provoca depresie, anxietate și probleme de somn. În astfel de cazuri, un medic de specialitate poate prescrie un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei (ISRS) pentru a trata condiția de sănătate. ISRS este cel mai frecvent prescris tip de antidepresiv.
După ce a transportat un mesaj, serotonina este, de obicei, reabsorbită de celulele nervoase, acțiune cunoscută sub numele de „recaptare”. ISRS acționează prin blocarea recaptării, adică, mai multă serotonină devine disponibilă pentru a transmite mesaje suplimentare între celulele nervoase apropiate.
ISRS-urile nu sunt medicamente recomandate în cazul în care o persoană suferă de:
- tulburare bipolară;
- boli de sânge precum hemofilia;
- diabet de tip 1 sau diabet de tip 2;
- epilepsie;
- glaucom cu unghi îngust;
- probleme grave la rinichi, ficat sau inima.
Atenție! Tratamentul este prezentat cu un caracter strict informativ. Medicamentele pot fi prescrise doar de către un medic. În cazul în care urmați un astfel de tratament, nu ar trebui să utilizați alte medicamente fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră. Amestecarea medicamentelor poate provoca declanșarea sindromului serotoninergic.
Cum poate fi crescut nivelul serotoninei în organism?
Serotonină și dietă
Nivelul de serotonină poate fi crescut pe cai naturale prin aportul de alimente care conțîn triptofan. Un nivel redus de triptofan în organism poate produce tulburări de dispoziție, depresie și anxietate.
Următoarele alimente pot contribui la creșterea nivelului de serotonină:
- ouă–stimulează nivelurile plasmatice sanguine de triptofan, gălbenușurile fiind extrem de bogate în triptofan, tirozină, colină, biotină, acizi grași omega-3;
- brânză–bogată în triptofan, poate fi combinată cu lapte și ouă;
- ananasul –bogat în serotonină;
- produsele din soia – surse bogate de triptofan, fiind și o sursă de calciu;
5.somon–este bogat în triptofan, ajută la echilibrarea colesterolului, scăderea tensiunii arteriale, fiind o sursă bună de acizi grași omega-3;
- nuci și semințe–o mâna de nuci pe zi poate reduce riscul de deces prin cancer, boli de inimă, probleme respiratorii, fiind și o sursă bună de fibre, vitamine și antioxidanți.
- carne de curcan – este bogată în triptofan.
De asemenea, alimentele bogate în proteine, fier, riboflavină, vitamina B6 tind să conțînă cantități mari de triptofan.
Totodată, carbohidrații determină organismul să elibereze mai multă insulină, care favorizează absorbția aminoacizilor și a triptofanului în sânge. Amestecul de alimente care au conținut mare de triptofan și carbohidrați, precum orez sau pâine din cereale integrale, poate conduce la un plus de serotonină.
Alte modalități de a stimula serotonină
Alimentele și suplimentele nu sunt singurele variante prin care poate fi stimulat nivelul de serotonină. Printre alte modalități de creștere a nivelului de serotonină se numără:
- practicarea unui sport sau exercițiile fizice regulate pot avea efecte antidepresive;
- băile de soare, plimbările în aer liber și lumina reprezintă un remediu comun pentru depresia sezonieră sau pentru a avea un somn odihnitor;
- meditația sau practicarea yoga pot ajută la ameliorarea stresului și la promovarea unei perspective pozitive asupra vieții, care poate stimula nivelul serotoninei.
- probioticele și dietă bogată în fibre ajută la alimentarea cu bacterii intestinale sănătoase care joacă un rol important asupra nivelului serotoninei (ex. Probiotics Solutions GNC).
Concluzie
Nivelul de serotonină din organism are efecte asupra stării generale de sănătate a persoanei și infuențează direct buna dispoziție. În cazul în care va confruntați cu un nivel redus al serotoninei, adresați-vă unui medic specialist pentru a obține cea mai potrivită formulă de tratament. În cazul în care nu vă confruntați cu asemenea probleme, urmați o dietă sănătoasă și un regim de viață echilibrat pentru a va păstra buna dispoziție un timp îndelungat.