Covid-19 în China: Abandonarea bruscă a politicii „zero Covid” sperie țările străine

29 Dec 2022
Covid-19 în China: Abandonarea bruscă a politicii „zero Covid” sperie țările străine

Anunțul Beijingului de luni conform căruia carantinele obligatorii la sosire se vor încheia pe 8 ianuarie a fost întâmpinat cu bucurie de chinezi. Această decizie marchează dispariția iminentă a ultimului vestigiu al politicii chineze „zero Covid” care a izolat țara de aproape trei ani și a stârnit demonstrații la sfârșitul lunii noiembrie la o amploare fără precedent de zeci de ani. A declanșat și o goană pentru zboruri internaționale iar prețurile biletelor au crescut vertiginos, scrie 20minutes

Încheierea bruscă din această lună a acestei politici „zero Covid” a fost primită într-un mod complet diferit în străinătate, însă, deoarece China se confruntă cu cel mai mare val de contaminări din lume, amplificat de apariția de noi variante.

Teste, controale și lipsă de transparență
În Statele Unite, un oficial din domeniul sănătății a anunțat miercuri că țara sa va solicita un test Covid negativ pentru călătorii care sosesc cu avionul din China. Din 5 ianuarie, „toți călătorii cu avionul în vârstă de doi ani și peste care provin din China vor fi obligați să facă un test cu cel mult două zile înainte de plecare”, indiferent de naționalitate sau statutul de vaccinare, a spus oficialul sanitar.

Anterior, un alt oficial, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat: „Comunitatea internațională este din ce în ce mai îngrijorată de focarele actuale de Covid-19 din China și de lipsa datelor transparente, inclusiv a datelor despre secvența genomică, viruși, comunicate de RPC” (Republica Populară Chineză).

Japonia va restabili astfel de vineri testele PCR obligatorii pentru călătorii din China continentală. Insula Taiwan , despre care China o revendică ca parte a teritoriului său, a anunțat, de asemenea, că va efectua controale călătorilor de pe continent.

Întrebat despre restricțiile anunțate de Japonia, Ministerul chinez al Afacerilor Externe a cerut marți statelor să mențină măsuri „științifice și adecvate” împotriva Covid-19 și care „nu perturbă” schimburile umane. Mai sunt câteva săptămâni înante de Anul Nou Lunar de la sfârșitul lunii ianuarie, timp în care milioane de oameni vor călători pentru a se reîntâlni cu cei dragi.

În Europa, Italia, puternic lovită de pandemia de Covid-19 în 2020, a anunțat miercuri că călătorii din China vor fi supuși testării obligatorii.

La Paris, președintele Emmanuel Macron „a solicitat de la guvern măsuri corespunzătoare pentru protecția” francezilor. Guvernul francez a asigurat miercuri „că urmărește foarte atent evoluția situației din China”.

„Imposibil” de măsurat
Autoritățile chineze au recunoscut că amploarea valului epidemic este acum „imposibil” de măsurat și au redus numărul de criterii pentru atribuirea unui deces Covid. Centrul chinez pentru prevenirea și controlul bolilor a enumerat astfel miercuri 5.231 de noi contaminări și trei decese din cauza coronavirusului la scară națională, cifre probabil subestimate pentru că bolnavii nu mai trebuie să se declare.

Confruntate cu deficitul de medicamente de bază, autoritățile de la Beijing plănuiesc să distribuie Paxlovid, un tratament oral, în spitalele locale și clinicile comunitare. Cu toate acestea, medicamentul rămâne foarte greu de obținut pentru cetățeanul obișnuit. Acest medicament, dezvoltat de Statele Unite, a fost disponibil pentru scurt timp pe platforma de comerț electronic JD.com și cea de livrare Meituan în ultimele zile, înainte să se epuizeze stocul.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră