Pentru a preveni răspândirea COVID-19 în interior, distanța fizică de minimum doi metri față de o altă persoană nu este suficientă, în absența măștilor de protecție, potrivit cercetătorilor. Cu toate acestea, purtarea unei măști în interior poate reduce gama de contaminare a particulelor din aer cu aproximativ 67%, scrie sciencedaily.com.
În timp ce majoritatea ghidurilor de sănătate publică recomandă distanțarea fizică de doi metri pentru persoanele din gospodării diferite, dovezi recente sugerează că distanțarea singură nu este suficientă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Într-un studiu publicat în Building and Environment, cercetătorii de la Universitatea McGill au descoperit că atunci când oamenii nu poartă mască facială, mai mult de 70% din particulele aeriene depășesc distanța de doi metri în decurs de 30 de secunde. În schimb, mai puțin de 1% din particule traversează distanța doi metri, atunci când sunt purtate măști în mod corect.
„Măștile faciale și o bună ventilație sunt extrem de importante pentru a reduce răspândirea tulpinilor mai contagioase de COVID-19, în special în timpul sezonului gripal și în lunile de iarnă, pe măsură ce mai multe persoane socializează în interior”, spune co-autorul Saad Akhtar, fost doctorand la Universitatea McGill.
Bazându-se pe modelele folosite de oamenii de știință pentru a studia fluxul de lichide și gaze, echipa de la Universitatea McGill, în colaborare cu specialiști de la Universitatea de Sherbrooke, Universitatea din Texas și Universitatea din Illinois de Nord, a dezvoltat un program de computer pentru a simula cu precizie dinamica tusei în spațiile interioare.
În timp ce ventilația, postura unei persoane și purtarea măștii au afectat semnificativ răspândirea bio-contaminanților, impactul vârstei și al sexului a fost marginal, au descoperit cercetătorii. „Acest studiu avansează înțelegerea modului în care particulele infecțioase se pot răspândi dintr-o sursă în împrejurimile sale și pot ajuta factorii de decizie politică și guvernele să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la liniile directoare pentru măști și distanțare în interior”, spune Akhtar.
Sursa foto: foto: Jayaveera Muthusamy et al. Simularea modului de răspândire a particulelor din tuse într-un spațiu închis.