Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale anunta ca se procedeaza la reevaluarea medicamentelor ce contin corticosteroizi cu administrare pe cale inhalatorie in tratamentul bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC)), deoarece exista riscul aparitiei pneomoniei. Reevaluarea medicamentelor care contin corticosteroizi cu administrare pe cale inhalatorie a fost solicitata de Comisia Europeana, în vederea evaluarii riscului de aparitie a pneumoniei (inflamatia plamanilor) in cazul utilizarii acestora pentru tratarea BPOC. BPOC este o boala inflamatorie cronica a plamanilor, care implică lezarea sau blocarea cailor respiratorii si a alveolelor pulmonare.
În Uniunea Europeana, pentru tratamentul BPOC se utilizeaza pe scara larga corticosteroizi administrati, de obicei, prin inhalare cu ajutorul unui dispozitiv pentru inhalat. Riscul de aparitie a pneumoniei in cazul acestor medicamente este cunoscut, fiind identificat pentru prima data, in anul 2007, cu ocazia unui studiu care a aratat ca, la pacientii tratati cu fluticazona, un corticosteroid inhalator, s-a constatat un risc mai mare de aparitie a pneumoniei comparativ cu cei carora li s-a administrat placebo (preparat 2/3 inactiv).
Agentia Europeana a Medicamentului (EM) va analiza toate datele disponibile cu privire la riscul de pneumonie asociat administrarii corticosteroizilor inhalatori in tratamentul BPOC si va avea în vedere necesitatea actualizarii recomandarilor curente de prescriere pe teritoriul UE. Corticosteroizii, numiti si steroizi, sunt medicamente antiinflamatoare folosite în tratamentul unei game largi de afectiuni. Astfel de medicamente sunt similare hormonilor naturali produsi, in mod normal, de glandele suprarenale (doua glande de dimensiune redusa, situate deasupra rinichilor). In cazul administrarii medicamentului pe cale inhalatorie, acestea se ataseaza de receptorii aflati la nivelul cailor respiratorii si provoaca reducerea inflamatiei pulmonare, ceea ce usurează respiratia. De obicei, administrarea se realizeaza cu ajutorul unor dispozitive de inhalat care contin fie un singur corticosteroid, fie un corticosteroid în combinatie cu alt medicament (de exemplu, un beta2 agonist cu acțiune prelungita).