Ministrul Sănătăţii spune că testele s-au efectuat prin metoda standard prin recoltarea de probe de pe suprafeţe, tegumente, instrumentar etc. şi analizate în laboratoare proprii, ale direcţiilor sanitare de sănătate şi private acreditate, cu care unităţile spitaliceşti sunt în contract. Testele au vizat produsele biocide de la Hexifarma, dar şi alţi dezinfectanţi.
Ministrul Achimaş-Cadariu a precizat că principala preocupare este siguranţa pacienţilor şi în spitalele unde au fost descoperite probleme s-au luat măsurile standard, respectiv "retestare, retragere, carantină pentru respectivele biocide". "Funcţionăm într-un cadru legal, orice informaţii trebuie să fie susţinută de dovezi din surse autorizate", a subliniat ministrul Sănătăţii.
În opinia ministrului Ahimaş, "pacienţii nostri sunt în siguranţă în acest moment", care a subliniat că problema este acum luarea tuturor măsurilor administrative acolo unde testele au ieşit neconforme, ce pot merge până la suspendarea folosirii acestor substanţe până la clarificarea situaţiei.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că toate informaţiile sunt puse la dispoziţia procurorului de caz.
Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare.
"Procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal”, arată Parchetul instanţei supreme într-un comunicat de presă.
Ofiţeri de poliţie judiciară au fost delegaţi să efectueze în această cauză acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.