Nivelul colesterolului din sange variaza in functie de anotimp. Este mai ridicat toamna si iarna si scade primavara si vara. Aceste diferente sunt partial explicate. Si daca s-ar putea duce pana capat aceste explicatii ar avea consecinte pozitive asupra pacientilor. Multe studii au demonstrat variatiile in functie de anotimp ale nivelului colesterolului, dar putine au reusit sa precizeze amploarea acestor variatii. Iata ca un grup de cercetatori de la Universitatea din Massachusetts au studiat aceste variatii in cazul a 517 voluntari cu varste intre 20 si 70 de ani. Timp de un an au fost adunate de la acestia informatii despre regimul alimentar, activitatea fizica, expunerea la soare, nivelul colesterolului. La inceputul studiului, rata medie a colesterolului a participantilor la studiu era de 2,22 g/l la barbati si 2,13 g/l la femei. Acest nivel a crescut cu 0,039 g/l, la barbati, cu un varf in luna decembrie, si cu 0,053 g/l, la femei, cu un varf in ianuarie. Diferentele sunt mai vizibile in cazul voluntarilor care aveau nivelul marit al colesterolului la momentul intrarii in acest studiu. Astfel, variatii de la un anotimp la altul, de aproximativ 0,11 g/l si de 0,18 g/l, au fost descoperite la voluntarii care aveau initial nivelul colesterolului peste 2,40 g/l. Sa ne reamintim ca peste 2 g/l, nivelul colesterolului este considerat periculos, adica vorbim despre hipercolesterolemie.
Doctorul Philippe Giral, medic nutritionist la Pitie Salpetriere (Paris), spune ca aceste variatii sezoniere sunt cunoscute de mai multi ani, datorita studiilor vaste efectuate in anii 1980. Potrivit dr. Giral, cauzele acestor variatii sunt multiple. “Activitatea fizica si pierderea in greutate, mai vizibile in timpul verii, ar putea explica scaderea colesterolului, in anotimpurile calduroase. Dimpotriva, iarna, care predispune la sedentarism si acumularea de kilograme, inregistram o crestere a nivelului colesterolului. Mai trebuie adaugati factorii hormonali. Se stie ca expunerea la soare poate influenta secretia anumitor hormoni si, in mod indirect, sa influenteze nivelul colesterolului. Prima etapa a tratamentului hipercolesterolemiei o reprezinta dieta respectata trei-sase luni, dupa care, pe baza analizelor, se poate decide un tratament medicamentos.