Noua procedură de prescriere a medicamentelor scumpe este "extrem de simplă": începând cu 1 martie medicii prescriptori completează formularul aferent protocolului terapeutic pentru medicamentul/boala respectivă și îl transmit, prin mijloace electronice, către casele de asigurări de sănătate cu care aceștia sunt în relații contractuale, după care rețeta poate fi emisă, a precizat CNAS, joi, într-un comunicat.
Potrivit aceleaşi surse, în scurt timp, transmiterea se va face online către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), urmând ca rețeta să fie prescrisă după primirea unei confirmări de la sistemul informatic menționat. Orice medic prescriptor sau farmacie care are neclarități referitoare la actuala procedură se poate adresa pentru lămuriri casei de asigurări de sănătate cu care se află în contract.
"În aceste condiții, CNAS este surprinsă să constate că, deși de-a lungul anilor au fost numeroase solicitări de renunțare la avizarea tratamentelor scumpe prin comisiile de experți și de eliminare a timpului de așteptare între diagnostic și începerea efectivă a tratamentului, acum, când acest deziderat a fost îndeplinit, se exprimă public regrete față de mecanismul birocratic desființat, în unele cazuri chiar de aceleași persoane care l-au criticat vehement drept greoi și ineficient", mai susțin reprezentanții CNAS.
De asemenea, CNAS face aceste precizări ca urmare a unor opinii potrivit cărora trecerea la prescrierea directă a medicamentelor scumpe cu respectarea protocoalelor terapeutice ar fi neclară.