O pacientă s-a prezentat pentru o operaţie de cataractă. Dar mare a fost surpriza medicilor care au descoperit în ochii pacientei nu mai puţin de 27 de lentile lipite între ele. Este descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe medicii din echipa dr. Rupal Morjaria de la un spital din Anglia, în apropiera oraşului Birmingham din Marea Britanie.
Povestea ieşită din comun, care în continuare provoacă uimire, este prezentată în ultimul număr al revistei Optometry Today, transmite site-urile topsante şi pourquoidocteur.
Povestea începe anul trecut în noiembrie, când o echipă de chirurgi, coordonată de medicul Rupal Morjaria, se pregăteau să intervină în cazul unei paciente în vârstă de 67 de ani. Este vorba de o operaţie de cataractă, una de rutină. Dar această intervenţie chirurgicală a luat o turnură neaşteptată, în momentul în care chirurgii au descoperit în ochiul pacientei un strat format din lentile de contact, aglutinate. Stratul era format din 27 de lentile de culoare bleu, lipite între ele de un mucus (secreţie vâscoasă, cu rol de protecţie).
Niciunul dintre medicii care au intervenit chirurgical nu au mai văzut aşa ceva.
„Un strat atât de gros. Atâtea lentile lipite. Am fost miraţi să vedem că pacienta nu a simţit că are ceva în ochi, care i-ar fi putut provoca multiple iritaţii”, spune dr. Rupal Morjaria, în cadrul unui interviu pentru Optomery Today.
Raportul publicat în revista BMJ precizează că pacienta nu a dat impresia că suferă din cauza celor 27 de lentile. Se pare că aceasta folosea lentile de contact de aproximativ 35 de ani, în majoritata cazurilor fără să consulte medicul oftalmolog.
Şi motivele de uimire în cazul acestei paciente nu se termină aici. Înainte de operaţie, pacienta nu prezenta niciun simptom. Nimic anormal, gândea pacienta, dacă nu ar fi fost uscăciunea ochilor pe care ea o punea pe seama înaintării în vârstă.
După două săptămâni de la extragerea stratului de lentile din ochi, femeia s-a simţit mai bine.
Medicii oftalmologi insistă în privinţa importanţei igienei ireproşabile în cazul purtătorilor de lentile de contact şi în privinţa necesităţii consultului oftalmologic cel puţin o dată pe an. „Lentilele de contact sunt utilizate în mod constant, dar dacă nu sunt folosite în mod corect, vom vedea oameni care fac infecții oculare grave, care pot duce chiar la pierderea vederii“ , subliniază dr. Rupal Morjaria.