În premieră, în ţara noastră, într-un spital privat, au fost efectuate 5 reparații ortopedice cu celule stem sub formă de transfuzie, de către o echipă medicală coordonată de dr. Bogdan Andrei – medic specialist ortopedie traumatologie.
“Procedura medicală este simplă. Presupune o internare de doar 24 de ore în spital, internare necesară confortului pacientului în urma anesteziei intravenoasă. În timpul procedurii, medicul folosește o seringă specială cu ajutorul căreia recoltează sânge din osul bazinului. Sângele recoltat este centrifugat, astfel fiind înlăturate plasma și celulele roșii. Ulterior, se obține o soluție de 6-15 ori mai concentrată, formată din celule stem mezenchimale și factori de creștere (PRP). Apoi, soluția obținută este injectată în zona dorită: articulații, oase, mușchi, tendoane sau ligamente. Țesutul lezat este invadat cu milioane de celule regenerative și factori de creștere, accelerându-se procesul natural de vindecare, explică dr. Bogdan Andrei.
La ora actuală, la nivel mondial, infiltrațiile cu celule stem reprezintă cel mai performant tratament în ortopedie. Procedura este un tratament non-chirurgical de vindecare, folosit în foarte multe domenii, fiind renumit în ortopedie și în medicina sportivă.
Cel mai des întâlnite indicații ale tratamentului cu celule stem mezenchimale sunt: tendinitele, tendinoză, rupturile de tendon, leziuni degenerative tendinoase, rupturi musculare, leziuni de cartilaj (artroză), transpoziția nervului ulnar, psuedartroza, sutura de menisc, ligamentoplastie LIA/LIP, suturi/reinserții tendinoase, cura instabilităților de gleznă.
În timpul intervenției, pacientului i se injectează celule stem mezenchimale (MSCs - celule stem localizate în măduva osoasă care stimulează cel mai bine vindecarea leziunilor musculo-scheletale) în regiunea afectată pentru a stimula și a spori procesul de vindecare. MSCs sunt obținute din sângele propriu al pacientului, modificat prin centrifugare cu scopul de a produce doze mari de ingrediente necesare procesului de vindecare, ingrediente care sunt stocate în măduva osoasă. Infiltrația cu celule stem acționează asemenea sistemului natural de vindecare a organismului, avantajul fiind dat de concentrația foarte mare de MSCs care, odată injectate, inițiază și amplifică procesul de vindecare.
Medicina regenerativă
În prezent, la noi în țară, celulele stem sunt un concept legat de făt și se referă exclusiv la recoltarea imediat după naștere din cordonul ombilical. Prin aceste intervenții, realizate în premieră, a fost introdusă o procedură medicală de ultimă generație: recoltarea celulelor stem de la adult și folosirea acestora în medicina regenerativă.
Medicina regenerativă urmărește vindecarea țesuturilor în vederea restabilirii funcțiilor normale ale organismului. Regenerarea țesuturilor afectate este obținută prin stimularea celulelor și a mecanismelor proprii de vindecare a organismului, cum ar fi celulele stem. Acestea au abilitatea de a se diferenția într-o varietate de tipuri de celule: musculare, osoase, tendinoase sau cartilaginoase. Celulele mezenchimale sunt recunoscute ca au mai mare potențial de vindecare a leziunillor apărute la nivelul acestor țesuturi.