Timp de decenii, cercetătorii au analizat legătura dintre boala gingiilor și sănătatea cardiovasculară. Boala gingiei începe atunci când placa bacteriană se instalează în jurul dinților. Un tip complet diferit de placă - din grăsimi, colesterol, calciu și alte substanțe găsite în sânge - se poate acumula în interiorul arterelor. Cunoscută sub numele de ateroscleroză, această placă de grăsime este semnul distinctiv al bolii coronariene, scrie health.harvard.edu.
Persoanele cu boală gingivală (cunoscută și sub numele de boala parodontală) prezintă un risc de două până la trei ori mai mare de a suferi un atac de cord, accident vascular cerebral sau un alt eveniment cardiovascular grav.
Este însă posibil să nu existe o legătură directă. Multe persoane cu boli de inimă au gingii sănătoase, iar nu oricine cu boala gingiilor dezvoltă probleme cardiace. Factorii de risc partajați, cum ar fi fumatul sau o dietă nesănătoasă, pot explica această asociere. Totuși există o suspiciune în creștere că boala gingiilor poate fi un factor de risc independent pentru bolile de inimă.
„Boala parodontală creşte povara inflamatorie a organismului“, spune periodentistul Hatice Hasturk de la Institutul Forsyth, afiliat la Harvard, o organizatie de cercetare non-profit concentrată pe sănătatea orală.
Inflamația acută favorizează vindecarea pe termen scurt. Dar inflamația pe termen lung (cronică) este un factor cheie pentru multe probleme de sănătate, în special pentru ateroscleroză.
Stoparea inflamației cronice a devenit o preocupare accentuată a cercetării medicale în ultimii ani. Studiile preliminare efectuate de Dr. Hasturk și colegii săi sugerează cum compușii unici numiți resolvine oferă o speranţă pentru tratarea unor boli asociate cu inflamația, cum ar fi parodontita și ateroscleroza.
Până în prezent, nu existau dovezi că tratarea bolii gingivale va preveni boala cardiovasculară sau complicaţiile acesteia. Dar legătura este destul de convingătoare încât medicii stomatologi (și mulți doctori) spun că este încă un motiv de vigilenţă pentru a preveni în primul rând bolala gingivală.
Perierea zilnică a dinților și folosirea aței dentare pot preveni și chiar inversa un stadiu incipient al bolii gingiilor, cunoscut sub numele de gingivită.
Mulți oameni nu petrec suficient timp sau nu au grijă atunci când se spală pe dinţi (durata recomandată este de două minute). Aţa dentară îndepărtează pelicula lipicioasă dintre dinți care duce la acumularea plăcii bacteriene. De asemenea, se recomandă detartrajul de două ori pe an .
Netratată, gingivita se poate transforma în boala parodontală. Gingiile se retrag din jurul rădăcinii dintelui, creând un buzunar care se adânceşte treptat. În cele din urmă, infecția și inflamația pot determina dintele să se slăbească și, eventual, să cadă.
Semne de boală a gingiilor
Oricare dintre aceste semne poate fi un indiciu că aveți boală parodontală:
gingii umflate, roșii sau moi, care sângerează ușor
puroi între dinţi şi gingii
respiraţie urât mirositoare
acumularea de depozite dure, brune de-a lungul liniei gingiilor
căderea dinţilor sau dinţi care se mişcă
modificări în fixarea aparatelor dentare