În cazul pacienților care au suferit un infarct, recuperarea post-infarct și adoptarea unui stil de viață sănătos sunt esențiale pentru a evita un al doilea infarct, avertizează medicul cardiolog Gabriela Sârcă, din cadrul Fundației ”Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiiuni Cardiovasculare (FOBAC), cu ocazia lansării Campaniei ”Câte vieți are inima ta?”.
,,Pacienții care au avut norocul să supraviețuiască trebuie să înțeleagă că recuperarea post-infarct este esențială și să știe că riscul de a dezvolta un al doilea infarct este mult mai mare. Și la fel de important este ca pacientul să înțeleagă că viața lui nu mai poate fi la fel. Trebuie să ducă un stil de viață sănătos, să facă mișcare, să meargă regulat la controale medicale și să țină cont de tratamentul și indicațiile recomandate de medic. Doar așa poate preveni un al doilea infarct care, în cele mai multe cazuri, se dovedește a fi fatal”, subliniază dr. Gabriela Sârcă.
Stilul de viață începe din copilărie și se consolidează la maturitate prin evitarea fumatului, adoptarea unei alimentații adecvate, consult medical periodic.
"Am văzut mulți părinți care vor să-și scutească copiii să facă sport, lucru care nu este în regulă. Trebuie să facem multă mișcare. Să mergi pe jos nu costă nimic. De asemenea, fumatul dăunează foarte mult. La fel diabetul zaharat, pentru că oamenii și-au schimbat stilul de a mânca (...) Pacientul trebuie să aibă un stil de viață total schimbat, să aibă grijă la alimentație, să meargă periodic la medicul de familie", a arătat Gabriela Sârcă.
Mesajul principal pe care ne dorim să-l transmitem în cadrul campaniei <
Impactul bolilor cardiovasculare
Societatea Națională de Medicină a Familiei și Fundația ,,Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC) au lansat campania ,,Câte vieți are inima ta?” cu obiectivul de a atrage atenția asupra impactului bolilor cardiovasculare și mai ales asupra riscului cardiovascular mărit la care sunt expuși pacienții care au suferit un prim infarct.
Vezi aici informații cu privire la factorii de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare și răspunsuri la întrebări esențiale referitoare la infarctul miocardic acut.
Afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din România. Din cele peste aproximativ 250.000 de decese înregistrate în rândul românilor, aproape 150.000 au avut cauze cardiovasculare și un estimat de 50.000 au fost ca urmare a afecțiunilor oncologice, conform raportului European Heart Network, publicat în anul 2017.
Dintre toate afecțiunile cardiovasculare, cele coronariene, din care face parte și infarctul, au fost cauza celui mai mare număr de decese.