Cancer mamar: o metodă simplă de imagistică poate îmbunătăţi şi personaliza tratamentele

05 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Cancer mamar: o metodă simplă de imagistică poate îmbunătăţi şi personaliza tratamentele

 

A detecta HER2 permite optimizarea tratamentului
20%-25% dintre cancerele mamare prezintă la suprafaţă receptori, HER2, care, atunci când sunt stimulaţi, provoacă creşterea celulelor canceroase şi le măreşte posibilitatea de a se răspândi în organism. Mai agresive şi cu risc mai mare de diseminare în organism, cancerele HER2+ au avut mult timp un prognostic rezervat până a apărut trastuzumab, care are ca indicaţie primară cancerele foarte avansate. Dacă este administrat în stadii incipiente, după chimioterapie, medicamentul reduce riscurile de recidive şi permite chiar vindecarea pacientelor. Azi, în caz de recidive sau în cazul unei lipse de răspuns la tratamentul cu acest medicament şi la chimioterapie, speranţa se leagă de noile medicamente. Se ştie, la ora actuală, că pe lângă cancerul mamar, acest HER2+ este depistat şi în alte cancere, în special în cancerul gastric.

HER2 detectat prin biopsie
În prezent, detectarea receptorilor HER2 se face prin prelevarea unui eşantion din tumoare sau din metastazele ei în timpul unei biopsii sau atunci când ţesutul tumoral este prelevat în timpul unei intervenţii chirurgicale. Potrivit societăţii canadiene a cancerului, trei tehnici pot fi folosite: imunohistochimie (IHC) hibridarea in situ fluorescent (FISH) şi hibridarea cromogenică in situ (CISH).
Cercetătorii de la Universitatea din Upsala au pus la punct un sistem de detectarea mai simplă, non-invazivă a HER2.

Avantaje

Pentru aceasta ei au conceput o proteină specială, capabilă să ţintească HER2 cu un izotop radioactiv cu durată scurtă de viaţă (gallium-68) folosit în mod curent în imagistica medicală. Această tehnică a fost testată pe un lot de femei afectate de cancer mamar metastazat: 12 cu tumoră iniţială HER2+ şi 4 cu o tumoră iniţială HER-.

Toate pacientele au beneficiat de tehnici de diagnosticare clasică, prin biopsie. Rezultatul: expresia HER2 a fost corect evaluată cu această tehnică. În plus, s-a constatat că expresia HER2 a fost adesea diferită între tumoră iniţială şi metastaze, permiţând astfel adaptarea tratamentului. Două paciente au beneficiat, astfel, de un tratament axat pe HER2 şi o altă a putut să-l oprească, precizează prof. dr. Jean Sorensen de la Institutul de ştiinţe chirurgicale din cadrul Universităţii din Uppsala. Avantajele noii tehnici sunt multiple: permite evaluarea HER2 în cazul tumorii iniţiale şi metastazelor; evaluarea eficienţei tratamentelor, fără biopsii; precizia ar putea fi mai mare comparativ cu cea a biopsiilor.
Cercetătorii estimează că, într-un viitor apropiat, noua metodă ar putea înlocui prelevarea ţesuturilor prin tehnici invazive

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră