Cercetătorii americani sunt pe punctul de a dezlega misterul imunităţii elefanţilor contra cancerului. Se ştie că elefanţii fac foarte rar cancer, comparativ cu omul, chiar dacă corpul nostru este dotat cu mai multe celule. Pentru a explica modul cum elefanţii reuşesc să ţină la distanţă cancerul, cercetătorii au analizat genomul elefantului african şi au descoperit cel puţin 40 de copii ale genelor care produc o proteină numită p53, cunoscută pentru puternicele ei proprietăţii anti-cancer. Comparativ, genomul omului are doar două copii ale acestor gene, precizează cercetătorii americani într-un studiu, publicat joi, 8 octombrie 2015, în Journal of the American Medical Association (JAMA).
O proteină anti-cancer
Cercetătorii de la Institutul Huntsman de cercetare a cancerului din cadrul Universităţii din Utah şi de la Ringling Bros. Center for Elephant Conservation au testat rezistenţa acestei proteine la cancer. Ei au extras celule din globulele albe ale sângelui elefantului şi le-au expus acţiunii unor substanţe care modifică ADN-ul şi declanşează adesea cancerul. Aceste celule modificate ale sistemului imunitar au reacţionat prin a se sinucide sub acţiunea proteinei p53. « Dacă se distrug celulele cu ADN-ul modificat este împiedicat ca ele să devină maligne, ceea ce este mult mai eficient ca prevenirea cancerului prin încercarea de a stopa replicarea celulelor mutante, incapabile de a se auto-repara », explică doctorul Joshua Schiffman, oncolog pediatru la Institutul Hunstman, unul dintre principalii autori ai studiului.
În opinia dr. Schiffman, cu cât organismul produce mai multe protenie p53, cu atât el este mai protejat de cancer. « Aceasta este, de fapt, şi secretul elefanţilor care reuşesc să ţină sub control cancerul. Natura a descoperit deja mijloacele de prevenire a cancerului şi nouă ne revine doar să învăţăm cum unele animale soluţionează această problemă într-un mod pe care noi am putea să-l adaptăm pentru a ne proteja de cancer”, spune dr. Schiffman. Elefanţii nu sunt singurele animale care au capacitatea de a se proteja de cancer. Potrivit ultimelor studii, şi rechinii, şi unele specii de balene au rezolvat problema cancerului. Aceste descoperiri deschid calea unor noi terapii prin care inclusiv omul să se poată proteja de cancer.