Cercetătorii americani au pus la punct un vaccin terapeutic, capabil să reducă şi chiar să elimine leziunile precanceroase de col uterin la jumătate dintre femeile testate. În peste 12% din cazuri, leziunile precanceroase cele mai grave de col uterin se transformă în cancer. Există mai multe tipuri de leziuni de col uterin, dintre care cele mai grave pot să se transforme în cancer. Aceste leziuni precanceroase sunt depistate, frecvent, la femeile tinere, sub 40 de ani. În aceste cazuri, chirurgia este singura metodă terapeutică.
La 17 septembrie, cercetătorii americani au publicat un studiu în revista The Lancet, unde prezintă noua lor metodă terapeutică propusă în cazul leziunilor de col. Echipa de cercetători americani au pus la punct o soluţie terapeutică injectabilă, capabilă să mobilizeze sistemul imun să recunoască leziunile precanceroase de col şi, astfel, să le distrugă. Vaccinul injectabil în braţ acţionează în special la suprafaţa celulelor afectate. Când sunt afectate, învelişul acestora are caracteristicile proprii infecţiei cu papilomavirusuri, responsabile în 70% dintre cazuri de cancere de col uterin.
Eficienţa
Îcadrul testului clinic, cercetătorii au analizat eficienţa vaccinului lor terapeutic pe 167 de femei, cu vârste între 18 şi 55 de ani. Grupul a fost divizat în două : grupul care a beneficiat de trei doze de vaccin şi grupul placebo. Pentru a mări eficienţa vaccinului, a fost folosit un impuls electric pe braţul femeilor. Acest şoc a permis o mai bună activare a sistemului imun.
În cazul femeilor vaccinate (48%), leziunile precanceroase au fost eliminate sau reduse, după 12 săptămâni. Acest regres nu a fost vizibil decât la 30% dintre femeile tratate cu placebo. Potrivit cercetătorilor, această diferenţă este semnificativă şi probează eficienţa terapiei lor.
Al doilea rezultat bun
La multe femei vaccinate, vaccinul nu a determinat doar dispariţia leziunilor, dar a contribuit şi la eliminarea papilomavirusurilor, explică C. Trimble, unul dintre autorii acestui studiu, într-un comunicat. « La femeile nevaccinate cu leziuni care nu au regreat, virusul a persistat şi multe prezentau leziuni mai mici ». Or, existenţa urmelor de papilomavirusuri în colul uterin reprezintă un risc de recidivă.
Întrebări
Studiul a provocat şi o serie de întrebări. Dacă vaccinul nu este invaziv, aşa cum este intervenţia chirurgicală, el reprezintă deocamdată o soluţie mai puţin eficientă. Ablaţia leziunilor prin chirurgie funcţionează în cazul a 80% dintre femei, dar reduce riscurile de recidive. Trebuie menţionate şi riscurile legate de metoda chirurgicală. În aceste cazuri, colul poate fi afectat, expunând femeia la riscuri ce nu pot fi ignorate cum ar fi riscul de naştere prematură etc. În cazul ablaţiei unei părţi a colului sau al tratamentului cu laser, sarcinile trebuie atent monitorizate.
Apariţia leziunilor precancereoase de col uterin este, adesea, un proces silenţioas, de unde importanţa realizării testului cu frotiu periodic (la doi-trei ani), după vârsta de 25 de ani.