Testările se efectuează într-o unitate mobilă de dermatoscopie, o mini-clinică de dermatologie, dotată cu un dermatoscop performant.
Această campanie a fost iniţiată ca reacţie la explozia incidenței melanomului în ultimii ani din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție solară, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării la solar.
Potrivit FABC, 9 din 10 români nu făcut un control dermatologic în ultimul an; doar 6% dintre respondenţi se protejează de razele solare când sunt la plajă (segmentul de vârstă: 18 - 30 de ani); numai 17%, din segmentul de vârstă peste 30 de ani, fac plajă protejaţi de UV; pentru 50%, evoluţia aluniţelor de pe corp reprezintă un semnal de alarmă.
Melanomul este cel mai agresiv tip cancer de piele. 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic își pierd viața în primul an de la diagnostic.
Dacă este depistat în stadii incipiente, melanomul este 98% curabil .
Pentru prevenția melanomului, importantă este dermatoscopia, care constă într-o investigație non-invazivă, nedureroasă, de numai câteva secunde. Dar avantajul major este că dermatoscopia ajută la depistarea în faze incipiente a modificărilor suspecte ale alunițelor, aflate la graniţa dintre dintre malign şi benign. Prin această investigaţie se pot examina aluniţe, prin mărirea imaginii acestora de 70-120 de ori, ceea ce permite analizarea, microscopică, a modificărilor la nivelul pigmentului, vaselor de sânge, în vederea diagnosticării în stadii incipiente a unui eventual melanom.
Dermatologii atrag atenţia că risc mai mare de melanom cutant au persoanele cu piele sensibilă la soare, adică persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare, cu numeroase alunițe, antecedente personale sau în familie de tumori cutanate, arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani, obiceiul bronzării artificiale, la solar.