Broccoli și zmeura pot transmite COVID avertizează experții în sănătate britanici

06 Dec 2022
Broccoli și zmeura pot transmite COVID avertizează experții în sănătate britanici

Broccoli și zmeura vă pot contamina cu COVID, a avertizat Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) din Marea Britanie scrie Daily Mail

Experții în sănătate au dezvăluit că virusul care provoacă Covid-19 poate trăi zile întregi pe unele alimente.Testele au fost efectuate de FSA în aborator și au constatat că coronavirusul trăiește mai mult pe alimente cu suprafețe neuniforme, cum ar fi broccoli și zmeura în comparație cu produsele cu coajă netedă, cum ar fi merele.

Dar oamenii de știință au spus că riscul pentru consumatori rămâne foarte scăzut. 

Testele de laborator au arătat că virusul SARS-CoV-2 ar putea fi prezent pe ambalaje și alimente, inclusiv fructe și băuturi îmbuteliate, pe care oamenii le-ar putea pune consuma fără să gătească sau să le spele.

Rezultatele au variat, majoritatea alimentelor testate având o scădere semnificativă a nivelurilor de contaminare cu virus în primele 24 de ore.

Dar pentru ardei, coaja de pâine, șuncă și brânză, virusul infecțios a fost detectat timp de câteva zile în anumite condiții.

A fost prezent câteva ore și pe suprafețele de cornuri și croisant cu ciocolata.

Autorii studiului au remarcat că alimentele și ambalajele utilizate în studiu au fost „inoculate artificial cu SARS-CoV-2 și, prin urmare, nu sunt o reflectare a nivelurilor de contaminare găsite pe aceste alimente la vânzarea cu amănuntul, iar nivelurile mai scăzute de contaminare vor necesita mai puțin timp pentru a scădea la niveluri nedetectabile.

„Publicul ar putea fi interesat de constatarea că virusul poate persista într-o stare infecțioasă pe alimente și pe suprafețele de ambalare a alimentelor, timp de câteva zile, în anumite condiții comune”. Ei au adăugat că rezultatele studiului „întăresc necesitatea de a urma cu rigurozitate îndrumările privind menținerea măsurilor de igienă adecvate de manipulare a alimentelor neambalate”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră