Broccoli conține o cantitate apreciabilă de vitamine (C, A, K,B6), de acid folic și minerale: fier, potasiu, calciu și magneziu. De asemenea, broccoli este o sursă valoroasă de beta caroten, luteină și compuși sulfurați, care în organism se convertesc în substanțe active biologic, acționând ca antioxidanți cu efect antiinflamator și de prevenire a degradării celulelor.
În plus, conține puține calorii: 30 kcal la 100 de grame de broccoli. De asemenea, broccoli este una dintre legumele cele mai bogate în fibre: 150 de grame de broccoli oferă aproximativ 4,5 grame de fibre.
Totuși, trebuie să știm că multe dintre aceste proprietăți se pot pierde în timpul preparării. Potrivit nutriționiștilor, nu trebuie să fierbem broccoli. Ei ne recomandă prepararea în vapori, circa 20 de minute. Copt, broccoli își păstrează ingredintele, dar este mai dificil de digerat.
Cancer
Numeroase studii au dovedit că unele substanțe active din compoziția acestei legume, cum este acidul folic, pot încetini dezvoltarea și înmulțirea celulelor maligne. Broccoli ca și spancul, lăptuca, andivele etc. pot reduce riscul de cancer pulmonar, de sân, colon, prostată, hepatic, melanom.
Boli cardiovasculare
Nutriționiștii insistă să mâncăm broccoli pentru a preveni bolile cardiovasculare, reducerea colesterolului rău (LDL). Sunt studii care au ajuns la concluzia că a mânca zilnic 200 de grame de legume verzi ne protejează de accidentul vascular cerebral.