De asemenea, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, precizează că majoritatea cazurilor au fost confirmate de medicii de familie la grupa de vârstă 1-4 ani.
Au fost raportate 4 cazuri de sindrom hemolitic uremic, câte unul în județele Brașov, Dolj, Constanța și municipiul București. Nu s-a înregistrat nici un deces la grupa de vârstă sub un an.
Coproculturile au izolat Salmonella, Campylobacter, Shigella, E.coli, Yersinia, Giardia. Rotavirus și alți agenți. Boala diareică se manifestă prin scaune apoase frecvente, deshidratare, vărsături, febră, dureri abdominale.
Trebuie reținut că deshidratarea reprezintă o urgență mai ales în cazul bebelușilor și vârstnicilor.
De altfel, trebuie subliniat că, dacă nu se intervine prompt prin administrarea de soluții de hidratare, este posibil decesul.
Medicii mai atrag atenția că, în sezonul cald, când crește circulația turișilor, riscul de boală diareică acută este mai mare. Prevenția acestei boli constă în respectarea regulilor de igienă, în special spălatul frecvent și riguros pe mâini, spălatul legumelor și fructelor și consumul de alimente corect preparate din punct de vedere termic.