Administrația președintelui Joe Biden lansează un program care va ajuta 50 de țări să identifice și să răspundă bolilor infecțioase, cu scopul de a preveni pandemii precum focarul de COVID-19, scrie USANews
Administrația președintelui Joe Biden va ajuta 50 de țări să identifice și să răspundă bolilor infecțioase, cu scopul de a preveni pandemii precum focarul de COVID-19 , care a oprit brusc viața normală pe tot globul în 2020.
Oficialii guvernului SUA vor oferi sprijin în țările, majoritatea situate în Africa și Asia , pentru a dezvolta teste, supraveghere, comunicare și pregătire mai bune pentru astfel de focare în țările respective.
Strategia va ajuta la „prevenirea, detectarea și răspunsul eficient la amenințările biologice oriunde acestea apar”, a spus Biden într-o declarație marți.
Strategia globală de securitate a sănătății, a spus președintele, își propune să protejeze oamenii din întreaga lume și „va face ca Statele Unite să fie mai puternice, mai sigure și mai sănătoase decât oricând în acest moment critic”.
Anunțul despre strategie vine în timp ce țările s-au luptat să îndeplinească un acord mondial privind răspunsurile la viitoarele pandemii. La patru ani de la pandemia de coronavirus, perspectivele unui tratat pandemic semnat de toți cei 194 de membri ai Organizației Mondiale a Sănătății sunt nesigure.
Discuțiile pentru tratat sunt în desfășurare, urmând ca un text final să fie convenit luna viitoare la Geneva. Este menit să fie un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic care obligă țările să monitorizeze amenințările pandemice și să împărtășească descoperiri științifice. Dar au apărut dispute majore cu privire la echitatea vaccinurilor și transferul tehnologiei utilizate pentru fabricarea vaccinurilor.
Chiar dacă se încheie un acord, ar exista puține consecințe pentru țările care aleg să nu respecte tratatul.
SUA vor continua cu strategia sa globală de sănătate pentru a preveni viitoarele pandemii, indiferent de un tratat pandemic sau nu, a declarat luni reporterilor un înalt oficial al administrației.
Mai multe agenții guvernamentale americane – inclusiv Departamentul de Stat, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Sănătatea și Serviciile Umane și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională sau USAID – vor ajuta țările să-și perfecționeze răspunsul la boli infecțioase.
Sistemele de sănătate din întreaga lume au fost copleșite de COVID-19 și de alte urgențe de sănătate, cum ar fi Ebola, malaria și mpox, a declarat CDC într-un comunicat. Noua strategie va ajuta țările să-și reconstruiască agențiile, a explicat agenția americană.
„Securitatea globală a sănătății este securitate națională, iar CDC este mândru să contribuie cu expertiza, investițiile și răspunsul rapid pentru a proteja sănătatea și siguranța poporului american și a lumii”, a declarat Mandy Cohen, directorul CDC, într-un comunicat.
Congo este o țară în care lucrările au început deja. Guvernul SUA ajută Congo să răspundă la un focar de virus mpox , inclusiv prin imunizări. Mpox, un virus care face parte din aceeași familie cu cel care provoacă variola, creează leziuni dureroase ale pielii. Organizația Mondială a Sănătății a declarat mpox o urgență globală în 2022 și până în prezent au existat peste 91.000 de cazuri în 100 de țări.
Casa Albă a lansat marți un site web cu numele țărilor care participă la program. Oficialii Biden încearcă să aducă 100 de țări să se înscrie în program până la sfârșitul anului.
SUA au dedicat miliarde de dolari, inclusiv bani strânși din donații private pentru acest parteneriat. Biden, un democrat, cere 1,2 miliarde de dolari pentru eforturile globale de siguranță a sănătății în propunerea sa de buget anual către Congres.