Subsolul îngheţat al Siberiei orientale ar deţine secretul modului de prelungi speranţa de viaţă. Este teza lui Anatoli Bruşkov, un cercetător rus, responsabilul departamentului de geocriologie, (studiul solurilor îngheţate), din cadrul Universităţii de Stat din Moscova, anunţă site-ul Slate fr.
El susţine că o bacterie „bătrână”, de mai multe milioane de ani, numită Bacillus F), ar fi cheia cu ajutorul căreia este posibilă prelungirea duratei de viaţă. După ce a testat această bacterie pe şoareci sau muşte, el a decis să-şi inoculeze această bacterie, scrie le Telegraph. În opinia lui, această bacterie poate oferi numeroase beneficii organismului, începând cu o mai mare longevitate şi o mai bună fertilitate. Anatoli Bruşkov a declarat, într-un interviu în Siberian Times, că lucrează de mult şi, totuşi, nu a mai răcit de doi ani. Bazându-se pe exemplul propriu, cercetorul rus spune că inocularea acestei bacterii nu este asociată cu nici un risc, deoarece ea este deja prezentă în apa băută de locuitorii din regiunea respectivă.
Totuşi, observaţiile acestui cercetător sunt primite cu prudenţă şi impun nuanţări, deoarece ele nu răspund criteriilor unei cercetări ştiinţifice riguroase, scrie site-ul Slate fr. De altfel, Anatoli Bruşkov recunoaşte că: „Nu este o adevărată experiment ştiinţific, deci eu nu pot să descriu efectele într-o manieră profesională. Pot fi efecte secundare, dar trebuie să existe echipamente medicale pentru a le descoperi. Evident, asemenea experimente trebuie realizate într-o clinică, cu material adaptat şi statistici”.
Dezbaterile legate de această bacterie anti-îmbătrânire nu sunt noi. În 2012, Academia Ştiinţelor din Rusia a efectuat teste de laborator pentru evaluarea beneficiilor acestei bacterii pe rozătoare. Concluziile ar fi demonstrat o încetinire a procesului de îmbătrânire şi o creştere a metabolismului.
Dar fără un studiu riguros privitor la această bacterie anti-îmbătrânire este imposibil a se şti care sunt beneficiile asupra corpului omului. Până atunci, în aşteptarea unui studiu riguros, este mai înţelept să manifestăm prudenţă faţă de ideea descoperirii vieţii eterne, mai scrie Slate fr.