Avocado de două ori pe săptămână, rețeta care îți salvază inima, spune un studiu

21 Sep 2022
Avocado de două ori pe săptămână, rețeta care îți salvază inima, spune un studiu

Un studiu publicat în „Journal of the American Heart Association” a estimat că consumul de avocado este asociat cu o reducere cu 16% a riscului de boli cardiovasculare și o reducere cu 21% a riscului de boală coronariană, scrie Les Echos.

Grăsimea (bună) revine. Beneficiile pentru sănătate ale avocado sunt o mulțime, iar un nou studiu evidențiază beneficiile sale pentru inimă.

Consumul de avocado de două sau mai multe ori pe săptămână este asociat cu un risc cu 16% mai mic de boli cardiovasculare și cu un risc cu 21% mai mic de boli coronariene, în comparație cu consumul lor rar sau niciodată, potrivit unui studiu publicat în „ Journal of the American Heart Association”.

Potrivit studiului consumul acestui fruct (o porție înseamnă jumătate de avocado) în loc de unt, brânză, carne procesată sau alte alimente bogate în grăsimi saturate este, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare (atacuri de cord și aritmie).

Uleiuri vegetale și nuci

Cercetătorii au examinat datele a peste 111.000 de pacienți (2/3 femei și 1/3 bărbați, între 30 și 75 de ani) din Statele Unite timp de treizeci de ani. În timpul acestei urmăriri, ei au răspuns la chestionare despre dieta lor. Au fost înregistrate 9.185 de cazuri de boală coronariană și 5.290 de accidente vasculare cerebrale.

Cercetătorii nu au găsit o legătură semnificativă între cantitatea de avocado consumată și riscul de accident vascular cerebral. Deși s-a dovedit că aceste fructe sunt un înlocuitor mai sănătos pentru margarina, untul și alte alimente bogate în grăsimi saturate, nu există dovezi ale beneficiului lor pentru sănătate atunci când înlocuiesc uleiul de măsline, nucile sau alte uleiuri vegetale.

Dieta mediteraneana

Acesta nu este primul studiu care scoate în evidență proprietățile virtuoase ale avocado. „Știm că avocado are efecte benefice asupra sănătății inimii”, a spus Lorena Pacheco, autorul principal al studiului și un post-doctorat în departamentul de nutriție de la Harvard TH Chan School of Public Health din Boston.

Avocado este „dens în nutrienți” și conține grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și fibre solubile, a adăugat ea. Aceste descoperiri le oferă dieteticienilor mai multe motive să sugereze includerea avocado într-o dietă sănătoasă, cum ar fi dieta mediteraneană (cunoscută și sub numele de dieta cretană), a declarat Lorena Pacheco pentru USA TODAY. „Dar cu siguranță nu este o soluție magică în sine”

Dar acest plan poate deveni rapid costisitor. Prețurile la avocado au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani (34 de euro pe cutie de 9 kg) după ce Statele Unite au suspendat importul de avocado mexican, pe fondul temerilor pentru siguranța inspectorilor sanitari.

O interdicție care a fost ridicată rapid. Pe de altă parte, sectorul, aflat și el sub presiune inflaționistă, își revine cu dificultate din acest episod. Producția mexicană de avocado este de așteptat să scadă cu 8% pentru sezonul agricol 2021-22, a raportat Bloomberg. Producția a atins un nivel record în anul precedent.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră