Sforăitul, respirația șuierătoare, trosnitul articulațiilor, țiuiturile, sughițul...Corpul nostru emite o serie de semnale, cel mai adesea de natură fiziologică şi benigne. Totuşi unele semnale, sub forma unor zgomote, pot să ne indice apariţia unei boli. Aşadar, ascultaţi cu atenţie aceste zgomote pentru că vă pot salva viaţa dacă vă prezentaţi la medicul specialist în timp util.
Wheezing sau respiraţia şuierătoare este semnul unei micşorări a calibrului căilor respiratorii superioare. Acest zgomot, şuieratul venit din plămâni, poate să indice o infecţie pulmonară, astmul sau bronşiolita, în cazul bebeluşilor.
De asemenea, un copil care a înghiţit un corp străin poate emite asemenea zgomote la fiecare mişcare de respiraţie. Respiraţia şuierătoare este un semn ce presupune consultarea medicului de familie. În afara răcelilor de sezon, acest zgomot persistent poate să indice un obstacol, de exemplu, polipii care se formează în nas.
Trosnitul articulaţiilor asociate cu durere. În general, articulaţiile trosnesc, scârţâie, zgomote puse pe seama lichidului din interiorul acestora. Dacă degetele trosnesc nu trebuie să vă alarmaţi. În schimb, dacă aceste zgomote sunt frecvente la nivelul unei articulaţii, sunt asociate cu dureri şi aveţi o vârstă peste 45 de ani sau faceţi sport de performanţă, nu amânaţi consultarea medicului. Este posibil ca medicul să vă recomande efectuarea unei radiografii pentru a un eventual diagnostic de artroză.
Ţiuituri în urechi. Percepţia unui asemenea zgomot este semnul că o arteră din apropierea urechii începe să se dilate sau este semnul hipertensiunii arteriale. Dacă zgomotul persistă, mergeţi la medic, care va verificarea tensiunea arterială şi va recomanda examene medicale pentru eventuale malformaţii arteriale. Dacă aveţi un zumzăit în urechi după o supraexpunere la zgomote puternice, nu e cazul să vă neliniştiţi!
Țiuiturile pot fi semnul că este vorba despre acufene de diverse cauze: traumatism acustic, fenomen normal asociat cu înaintarea în vârstă, simptom al maladiei Meniere sau al altor boli. În aceste cazuri, consultarea medicului ORL este obligatorie.
Sughiţul frecvent. În general, sughiţul este benign. El apare rar şi este legat de iritarea nervului pneumo-gastric. O tumoră poate provoca stimularea nervilor de pe traseul din proximitate. În acest caz, sughiţul revine şi adesea este însoţit şi de alte semne: dureri abdominale, senzaţia de gol în stomac, tulburări digestive...
Borborismele sunt zgomotele abdominale asemănătoare unui gâlgâit sau chiorăit. Acestea sunt zgomote inofensive. Dacă aceste zgomote în zona abdominală persistă pot fi semnul unei ocluzii intestinale. În mod paradoxal, spun medicii, tocmai liniştea din zona abdominală este îngrijorătoare.
Scrâşnitul din dinţi. Acest zgomot, mai frecvent în timpul nopţii, este legat de o anomalie numită bruxism. Dacă este ocazional nu este un motiv de nelinişte. Dar dacă se repetă, este necesară consultarea medicului dentist pentru evitarea complicaţiilor.
Sforăitul puternic. Aproape toţi avem episoade când sforăim. Dar aceste episoade sunt rare, vin şi trec. Totuşi, mare atenţie la sforăitul persistent, puternic, deranjant, deoarece poate fi simptom clar al sindromului de apnee obstructivă în somn. Persoanele care suferă de apnee în somn au pauze repetate în respiraţie între câteva secunde şi mai mult de un minut. Aceşti pacienţi au un somn neodihnitor, din care cauză sunt mereu obosiţi şi somnolenţi în timpul zilei.