Antibioticele administrate frecvent sau în doze mari măresc riscul de obezitate la copii care se poate permanentiza de-a lungul vieţii.
Cercetătorii de la John Hopkins Bloomberg School of Public Health (SUA) atrag atenţia asupra acestei probleme valabile la nivel global printr-un studiu publict în The International Journal of Obesity. Autorii studiului au analizat dosarele medicale ale 163.820 de copii cu vârste între 3 şi 18 ani, în perioada 2001 şi 2012.
Ei au comparat diferitele informaţii cum ar fi talia, indicele de masă corporală (IMC) şi prescripţiile de antibiotice. Şi, astfel, a reieşit că în cazul copiilor cărora li s-au adminsitrat antibiotice de şapte ori pe an riscul de a lua în greutate era cu 1,5 kilograme în plus comparativ cu ceilalţi copii.
Problema este că această luare în greutate era perenă într-un an. În schimb, la două reprize de antibiotice pe an, în medie, copiii luau foarte puţin în greutate şi ceea ce acumulau reuşeau să elimine după terminarea tratamentului. În opinia cercetătorilor americani, acest studiu confirmă şi reconfirmă că abuzul de antibiotice este sursa multor necazuri, inclusiv a obezităţii copilului şi chiar a viitorului adult.
Perturbarea echilibrului florei intestinale
Pentru a explica această asociere între luarea în greutate şi abuzul de antibiotice, cercetătorii au lansat ipoteza potrivit căreia aceste medicamente perturbă echilibrul florei intestinale, eliminând bacteriile bune, ceea ce împiedică o bună asimilare a alimentelor.
Conform cercetătorilor americani, copiii stochează mai mult, ceea ce favorizează luarea în greutate.