Cercetătorii francezi au pus la punct un anou vaginal din silicon care ajută la absorbţia medicamentelor ce le protejează pe femei de riscul major de infectare cu HIV sau virusl herpetic. Cercetătorii de la Universitatea Jean Monnet din Saint-Etienne au pus la punct un anou vaginal din silicon care permite moleculelor hidrofile de tenofovir (molecula activă contra suşei celei mai cunoscute a HIV) şi aciclovir (moleculă eficientă contra virusului herpesului).
Acest anou permite protejarea femeilor de riscul major de a se infecta cu virusul SIDA sau o infecţie cu transmitere sexuală.
Principala dificultate în realizarea acestui anou, prezentat la a 55-a conferinţă consacrată de agenţilor antimicrombieni şi chimioterapiei de la San Diego (SUA), a fost siliconul care este un compus hidrofob. Această problemă a fost rezolvată prin adăugarea unui hidrofil siliconului, ceea ce permite medicamentelor de a fi eliberate.
„Unele anouri sunt capabile de a elibera concentraţii ale medicamentelor între 1,5 şi 3,5 mg pe zi pentru aciclovir şi între 3 şi 5 mg pe zi de tenofovir, timp de maximum 50 de zile, a explicat Meriam Memmi, principalul autor al studiului.
Asemenea doze sunt capabile de a preveni bolile cu transmitere sexuală virale, aşa cum este infecţia cu HIV-1, hepatita B şi herpesul genital. „Este dificil pentru femei de a preveni infecţiile cu transmitere sexuală, deoarece folosirea prezervativului este sub controlul bărbaţilor”, a precizat Meriam Memmi.