Pacienții aflați în tratament cu medicamente antidiabetice canagliflozină, dapagliflozină și empagliflozină (din clasa inhibitorilor de co-transportori 2 de sodiu-glucoză (SGLT2), utilizate în tratamentul diabetului zaharat de tip 2 prezintă un posibil risc crescut de amputare la n ivelul membrelor inferioare (majoritatea cu afectarea degetelor), avertizează Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM). Avertizarea ANM dă curs unei atenţionări făcute recent de Agenţia Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA).
ANM le reaminteşte pacienților care utilizează aceste medicamente că trebuie să facă periodic un control regulat al membrelor inferioare și să respecte recomandărilor medicului în ceea ce privește îngrijirea preventivă a membrelor inferioare. Totodată, acestora li se recomandă să-și informeze medicul în caz de apariție a unor răni sau zone de decolorare, de orice fel, sensibilitate sau durere la nivelul membrelor inferioare.
Acest avertisment a fost lansată după ce s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de amputare la nivelul membrelor inferioare (majoritatea cu afectarea degetelor) la pacienții aflați în tratament cu canagliflozină, observată în cadrul a două studii clinice, intitulate CANVAS și CANVAS-R, aflate în desfăşurare.
Citeşte aici comunicatul ANM.
Agenţia Naţională a Medicamentului a elaborat un set de informaţii destinate pacienți lor:
• Medicamentul antidiabetic care conține canagliflozină poate duce la creșterea riscului de amputare la nivelul membrelor inferioare (cu afectarea mai ales a degetelor de la picioare).
• Riscul de amputare la nivelul membrelor inferioare asociat cu utilizarea medicamentelor care conțin canagliflozină poate exista și la alte medicamente antidiabetice din aceeași clasă, dapagliflozină și empagliflozină.
• Toți pacienții cu diabet zaharat prezintă risc crescut de apariție a unor infecții și răni care pot duce la amputare. În prezent, nu este cunoscut mecanismul prin care canagliflozina poate crește riscul de amputare a degetelor de la membrele inferioare.
• Dacă utilizați medicamente care conțin canagliflozină, dapagliflozină și empagliflozină pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2, este deosebit de important să faceți un control regulat al picioarelor și să respectați recomandările medicului cu privire la îngrijirea preventivă de rutină a membrelor inferioare și hidratarea adecvată.
• Informați-vă medicul cu privire la apariția de răni sau modificări de culoare, de orice fel, sau în cazul în care prezentați sensibilitate sau durere la nivelul membrelor inferioare. • În caz de întrebări sau nelămuriri cu privire la tratament, discutați cu medicul, farmacistul sau asistenta medicală.