Spitalul Pitie-Salpetriere din Paris se va echipa cu un aparat care va permite decelarea precoce a leziunilor asociate cu maladia Alzheimer. Acest aparat reuneşte două tehnici : tomografie (TEP) şi imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM). Aparatul oferă posibilitatea vizualizării structurii ţesuturilor creierului şi, de asemenea, urmăririi modului de funcţionare a creierului sub mai multe aspecte, cum ar fi oxigenarea şi proliferarea celulară. Aparatul va permite, de asemenea, depistarea precoce a leziunilor la nivelul creierului şi studierea evoluţiei acestora.
Obiectivul acestei investigaţii complexe constă într-o mai bună identificare a pacienţilor cu risc de maladia Alzheimer, în condiţiile în care simptomele acestei boli (pierderea memoriei, confuzie etc.) se manifestă, în general, mult după formarea primelor leziuni.
« Se pot vedea plăcile senile în faze incipiente, în special la debutul maladiei Alzheimer », explică la France Inter profesorul Aurelie Kas, şeful serviciului pentru medicină nucleară la Spitalul Pitie-Salpetriere, citat de site-ul Top Sante.
Maladia Alzheimer nu este singura boală care poate fi depistată cu acest aparat. Cu ajutorul lui vor putea fi diagnosticaţi în faze incipiente pacienţi cu risc de boli neurodegenerative cum sunt Parkinson şi scleroza în plăci. De asemenea, aparatul va permite evaluarea eficienţei tratamentelor experimentale admistrate în cazul leziunilor cerebrale.