Alzheimer: Primul semn al bolii este reducerea aportului de sânge în creier

21 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Alzheimer: Primul semn al bolii este reducerea aportului de sânge în creier


Cercetătorii au descoperit un nou semn care anunță boala Alzheimer, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista Nature Communications.

Până acum, creșterea nivelului proteinelor amiloide era considerat primul stadiu al evoluției bolii Alzheimer. Noul studiu susține că primul semn care anunță această boală este scăderea aportului de sânge în creier. De asemenea, noul studiu constată că modificările în capacitatea cognitivă se manifestă înainte ca boala să progreseze, așa cum se credea până acum.

Cercetătorii de la Institutul și Spitalul Neurologic din Montreal au analizat peste 7.700 de imagini cu creierul a 1.171 de persoane afectate de Alzheimer în diferite stadii ale evoluției bolii. Ei au realizat un model ținând seama de eșantioanele de sânge, lichid cerebrospinal și nivelul congnitiv al acestor pacienți. Este o provocare matematică, de calcul care merge dincolo de ceea ce noi făceam până acum, explică Alan Evans, profesor de neurologie, de neurochirurgie și de inginerie biomedicală neuro. Astfel, cercetătorii au observat că primul semn al bolii Alzheimer este scăderea aportului de sânge în creier.

Această descoperire este foarte importantă, în condițiile în care boala Alzheimer este forma de demență cea mai frecventă. Scopul nostru este de a realiza un model de cauzalitate al interacțiunii tuturor factorilor de risc ale bolii, ceea ce presupune o capacitate enormă de calcul, subliniază prof. Evans, care vorbește despre calcule matematice și informatice complicate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră