Decesele ca urmare a accidentelor de circulatie sunt de trei ori mai multe in tarile in curs de dezvoltare comparativ cu cele dezvoltate. Potrivit OMS, in fiecare an, la nivel global, 1,24 milioane de persoane mor in accidente de circulatie, dintre care 186.300 sunt copii sunt 18 ani. Tinerii intre 15 si 44 de ani reprezinta 59% din totalul acestor decese. 92% dintre decesele in accidentele de circulatie sunt inregistrate in tarile sarace. Pietonii, ciclistii si motociclistii, inclusiv pasagerii aflati in aceste mijloace de transport, sunt categoriile considerate cele mai« vulnerabile ». Specialistii insista asupra faptului ca, prin limitarea vitezei, este posibila diminuarea numarului accidentelor rutiere. In prezent, in lume, doar 59 de tari, care totalizeaza 39% din totalul populatiei planetei (2,67 miliarde de persoane), au adoptat scaderea vitezei sub 50 km/h in aglomeratiile urbane. O reducere cu 5% a vitezei medii contribuie la reducerea cu pana la 30% a numarului accidentelor finalizate cu decese.
Este limpede: fara alcool la volan. O alcoolemie peste 0,05g/dl determina cresterea spectaculoasa a riscului de accidente rutiere. 89 de tari, reprezintand 66% din totalul populatiei planetei (4,55 miliarde de persoane), au adoptat o legislatie globala privind alcoolul la volan, potrivit careia limita superioara a alcoolemiei este 0,05g/dl, subliniaza OMS. Cu 40% poate fi redus riscul de deces in asemenea accidente doar prin respectarea unei recomandari simple: purtarea unei casti de buna calitate. Aceasta masura poate duce la diminuareal cu peste 70% a riscului unor rani grave. 90 de tari, reprezentand 77% din totalul populatiei mondiale, au adoptat aceasta reglementare, respectiv folosirea castii de catre toti soferii, pe toate caile rutiere. Esentiala este si purtarea centurii de siguranta, deoarece cu pana la 65% poate fi redus riscul accidentelor de circulatie cu decese. Pentru protejarea copiilor sunt indicate dispozitivele speciale adaptate varstei si autovehicolului. Prin respectarea acestei recomandari, este posibila reducerea cu pana la 80% a riscului de deces. In cazul unui accident, esentiala este acordarea primului ajutor prompt si corect, inainte de transportarea victimei la spital. In 111 tari functioneaza numarul de urgenta universal, dar doar 59 dintre ele au servicii de ambulanta capabile sa asigure transportul a peste 75% dintre raniti la un spital.
OMS mai precizeaza ca, dupa 2007, in 88 de tari se inregistreaza o reducere a numarului accidentelor de circulatie cu decese. Totusi, in 87 de tari, numarul acestor decese este in crestere , in timp ce, la nivel global, se observa o scadere stabila. (M.M.)