A trăit până la vârsta de 7 ani în zona contaminată de radiații. Astăzi este studentă la turism și este perfect sănătoasă. Marika Sovenko este o figură importantă în istoria dezastrului nuclear al Uniunii Sovietice care s-a întâmplat în 1986, lângă Pripyat, Ucraina. Ea este singura persoană care s-a născut în această zonă, chiar și după ce locuitorii acesteia au fost evacuați, din cauza riscurilor de sănătate la care au fost expuși din cauza contaminării radioactive.
Fiica Lydiei și a lui Mikhail, unul dintre pompierii chemați la reactorul 4 în noaptea exploziei, a crescut într-o zonă contaminată care a rămas nelocuită, cu excepția părinților ei, care au refuzat să părăsească orașul.
Abia la nașterea fiicei sale, Lydia și-a dat seama că este însărcinată, primind doar ajutorul soțului ei. De îndată ce vestea nașterii unui bebeluș la Cernobîl a devenit publică, Lydia a fost tratată drept „iresponsabilă” pentru că a născut și a crescut un copil în această zona.
Părinții ei, Lidia și Mihail Sovenko, susțin că au păcălit vigilența autorităților care au evacuat locuitorii din zona contaminată în urma accidentului de la Cernobîl din 1986.
La aflarea faptului că există un bebeluș născut și crescut în zona Cernobîl, soții Sovenko au fost condamnați de autorități pentru asta și socotiți criminali. Si, totuși, ei susțin că fiica nu s-a îmbolnăvit. „Nu e un mutant, nu are doua capete. E o fata dulce si iubitoare.”, spune mama ei, care are în prezent 66 de ani. „Oamenii de aici cred că Marika este un simbol al renașterii Cernobîlului, un semn de la Dumnezeu.”, adaugă ea.
Expunerea la niveluri ridicate de radiații este extrem de periculoasă pentru oameni, pe termen lung, ducând la cancere și deces. Milisievertul e unitatea de măsură a radiației. Doi milisievert măsoară radiațiile nenocive la care suntem expusi în mod normal.
Locuitorii din zona Cernobîl au fost evacuați când radiațiile măsurau 350 milisievert. La 1.000 milisievert, apar amețeli, senzație de greață, vomă, dar nu se moare imediat. De la 5.000 milisievert survine decesul. Muncitorii de la centrala nucleară de la Cernobîl au fost supuși la 6.000 milisievert și au murit în decurs de o lună.
Accidentul de la Cernobîl a avut loc sâmbătă 26 aprilie 1986, la ora 1:23 noaptea. Reactorul 4 al centralei nucleare situat la 18 kilometri de orasul Cernobîl a suferit o explozie catastrofală cu scurgeri radioactive. 336.000 de persoane au fost evacuate. Circa 125.000 de oameni au murit din cauza efectelor radiației, dintre care 50 în primele luni după catastrofă.
Accidentul a pus în discuție grija pentru siguranța industriei sovietice de energie nucleară, încetinind extinderea ei pentru mulți ani și impunând guvernului sovietic să devină mai puțin secretos. Acum statele independente – Rusia, Ucraina și Belarus - au fost supuse decontaminării continue și substanțiale. E dificil de estimat un număr precis al victimelor produse de evenimentele de la Cernobîl, deoarece secretizarea din timpul sovietic a îngreunat numărarea victimelor. Listele erau incomplete și ulterior autoritățile sovietice au interzis doctorilor citarea „radiație” din certificatele de deces.