Jean Constantin i s-a spus, timp de mai mulți ani, maestrul comediei, însă mulți îl știu drept „Ismail mâncam, cu polonicul dădeam”. Indiferent de cum l-a considerat lumea, actorul a rămas în memoria noastră drept unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români de comedie. Datorită celebrității a avut roluri în filme, dar și la teatru.
S-a născut în anul 1927 la Techirghiol, în Constanța și a avut opt frați, el fiind cel mai mic dintre toți băieții. Mama lui Jean Constantin era o grecoaică care a venit în anul 1880 cu părinții de la Salonic și care avea o voce frumoasă, fiind și atrasă de partea artistică. Tatăl lui, Dumitru Jean, era conductor arhitect și, de asemenea, avea un simț al umorului cu adevărat deosebit, glumele lui fiind la ordinea zilei în casa lui.
La vârsta fragedă de 16 ani Jean Constantin a luat decizia de a renunța la școală şi de a se angaja. El își dorea mult să lucreze în port, deoarece credea că așa va putea să se îmbarce pe vas, însă a ajuns să lucreze pe șantier. Pe șantier a muncit din greu, ca hamal, dar tot în acest loc a pus și prima cărămidă în cariera sa.
„Adevărul este că mie, fiind cel mai mic și mai răsfățat dintre frați, nu mi-a plăcut deloc cartea. De-aia, deși tata voia să mă facă arhitect, auzi la el, m-am făcut artist. Înarmaţi doar cu naivitatea şi cu visele celor 16 ani, mai mulţi colegi de liceu ne-am înrolat cu entuziasm în Brigada a 3-a Constanţa, ce urma să plece pe şantierul Bumbeşti-Livezeni”, a declarat Jean Constantin în urmă cu mulți ani.
„M-am născut la malul Mării Negre şi de fiecare dată când am plutit pe alte mări, tot la ea mă gândeam. Pentru că marea mea are un anumit ecou, un zumzet şi un urlet ale ei. Este o fiinţă care înseamnă pentru mine totul – viaţă, existenţă, aer”, a mărturisit de mult actorul.
În anul 1970 Jean Constantin a avut un nou statut, acela de celebritate naţională. Apariţia în celebra serie B(rigada) D(iverse), alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu şi Iurie Darie l-a dus pe actor în galeria marilor actori ai țării noastre, iar intrarea în pielea turcului Ismail, în „Toate pânzele sus”, i-au adus o imagine care avea să rămână pentru totdeauna în mentalul colectiv. Actorul a devenit un obişnuit al filmelor lui Sergiu Nicolaescu, ultimele pelicule în care a jucat fiind regizate tot de el, Supravieţuitorul şi Poker.
Celebrul actor a fost căsătorit de trei ori de-a lungul vieţii sale și a vorbit mereu cu drag de cele cu care a împărţit câte o bucată de viaţă, în special de soția lui Nina, cea care i-a fost alături până la finalul vieții. Actorul nu a avut copii, dar „i-a iubit foarte mult; i-a plăcut să-i facă să râdă, să-i vadă cum se joacă; pentru ei a înfiinţat un teatru de păpuşi în Constanţa. Avea dexteritatea necesară unui actor-păpuşar, despre care mărturisea: <
Blestemul celor trei Anastasii
Dincolo de controversa propriului nume, poate și mai important este faptul că Jean Constantin a avut trei surori numite Anastasia. Prima dintre ele a decedat în 1929, urmând ca, în 1931, să se nască o a doua fata care avea să poarte același nume, ca omagiu adus celei dintâi.
În mod absolut tragic, după doi ani sfârșea și a doua Anastasie, născută în 1936, urmând ca o a treia fetiță să poarte acest nume. Și pentru că blestemul bate de mai multe ori la poartă, și a aceasta avea să moară de tânără, în anul 1972.
L-a privit ca pe fiul său pe cântăreţul Ionuţ Galani, băiatul unuia dintre cei mai buni prieteni ai lui. Tot prietenul său a fost cel care l-a găsit fără suflare, în casă, şi cel care a moştenit unul dintre cele mai dragi lucruri ale lui Jean Constantin, adică barca sa.
În anii 2009 şi 2010 Jean Constantin a fost internat în spital de mai multe ori din cauza problemelor cardiace. El a fost găsit fără suflare pe data de 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanţa şi, mai apoi, înmormântat în Cimitirul Central al oraşului pe care l-a iubit din toată inima.