Eugeniu Iordăchescu, ”inginerul Raiului”, salvatorul bisericilor condamnate de Ceauşescu

22 Feb 2020
Eugeniu Iordăchescu, ”inginerul Raiului”, salvatorul bisericilor condamnate de Ceauşescu

Inginerul Eugeniu Iordăchescu, cel care a salvat prin translare 12 biserici care urmau să fie demolate din ordinul dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu în anii ‘80, a trecut la cele veșnice vineri, la vârsta de 89 ani., anunță basilica.ro.

În total, între 1981 și 1988 au fost demolate peste 40.000 de construcții, multe dintre ele monumente de valoare inestimabilă.

Dar au existat și oameni care s-au luptat cu succes pentru salvarea unor capodopere din calea buldozerelor pornite să elibereze vechiul oraș pentru a face loc mărețului plan comunist.

Unul dintre ei a fost Eugen Iordăchescu, supranumit și ”inginerul Raiului” pentru modul ingenios în care a reușit salvarea a câtorva zeci de clădiri din București, inclusiv 12 biserici care, grație lui, ne încântă și astăzi, dar și pentru insistența prin care a reușit să-i convingă pe soții Ceaușescu că respectivele imobile nu merită să dispară, ci cel mult să fie ”ascunse”.

Eugeniu Iordăchescu a salvat Schitul Maicilor, biserica Olari, biserica Sfântul Ilie, biserica Mihai Vodă, clopotniţa bisericii Mihai Vodă, Palatul Sinodal, Mănăstirea Antim, biserica Petru Iacob din Reşiţa, biserica Sfântul Ioan, biserica Sfântul Gheorghe, biserica Sfântul Ştefan „Cuibul cu barză”, ansamblul statuar de la biserica Domniţa Bălaşa, biserica Mănăstirii Râmeţ.

Soluția găsită de Iordăchescu a fost ridicarea respectivelor clădiri pe o dală groasă de beton armat, cu ajutorul unor cricuri hidraulice, și mutarea lor cu ajutorul unor șine ceva mai departe de bulevardele principale, unde urmau să fie construiți, în locurile rămase astfel libere, mastodonții din beton ce vor fi devenit mărci ale comunismului.

Astfel, putem recunoaște cu ușurință bisericile salvate de inginerul Raiului: sunt acelea care astăzi par ascunse, la câteva zeci de metri de bulevardele principale, de obicei în spatele unor blocuri uriașe.

Mărturii despre aceste lăcaşuri sunt redate în documentarul „Salvatorul bisericilor condamnate” realizat de Trinitas TV.

 

Eugeniu Iordăchescu s-a născut la Brăila, în anul 1929, şi a absolvit Institutul de Construcţii din Bucureşti. A ocupat mai multe funcţii în institute de proiectare, a fost cadru didactic.

Este autor a trei brevete de invenţie.

După cutremurul din 1977, a participat la expertizarea unor clădiri avariate şi la proiectarea, respectiv verificarea proiectelor de consolidare a acestora, realizând şi izolarea antiseismică a acceleratorului de particule de la Centrul de Fizică Nucleară din Măgurele.

A fost căsătorit şi a avut doi copii, care l-au urmat profesional.

Dr. ing. Eugeniu Iordăchescu a publicat peste 40 de articole în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate, fiind şi coautor la două cărţi: „Culegere de probleme de rezistenţa materialelor", publicată la Editura Tehnică - vol. I (1969) şi vol. II (1975) - şi „Translaţia construcţiilor" (1988), prima lucrare în acest domeniu din literatura tehnică românească.

De asemenea, a participat cu comunicări ştiinţifice la mai multe conferinţe şi congrese, desfăşurate în România şi în alte ţări, potrivit agir.ro.

După 1989, deşi ajuns la vârsta pensionării, inginerul Iordăchescu şi-a continuat cu mult succes activitatea profesională: până în 1995 a fost consilier şi şef de proiect la Institutul Proiect Bucureşti, apoi director tehnic la Industrial Export (1995 - 1997), expert tehnic al Fondului Proprietăţii de Stat, consilier al preşedintelui BRD-GSG, vicepreşedinte al Corpului Experţilor Tehnici din România, secretar general al Asociaţiei Inginerilor Constructori din România (AICR) şi preşedintele Comisiei de Monumente Istorice al AICR. Este membru fondator al Asociaţiei Medical-Creştine Christiana. 

În anul 2016, Eugeniu Iordăchescu a primit distincția „Crucea patriarhală pentru mireni”.

Foto credit: arhiva Basilica.ro

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră