Au trecut ani de când lumea îl plânge pe Prince, muzicianul care ne-a încântat ani în şir cu melodiile lui, care vor dăinui timpului. Prince a fost găsit fără suflare după o supradoză de medicamente. Avea numai 57 de ani şi de dăruit încă mult şi bine muzicii şi lumii din talentul său imens.
Ancheta privind decesul său a scos la iveală un detaliu care amintea de condiţiile în care a murit şi Michael Jackson. Prince a murit din cauza unei supradoze de medicamente analgezice şi opiacee autoadministrate. Aflăm din documente judiciare date publicităţii luni că numeroase cutii de medicamente analgezice și opiacee, prescrise pe numele unor prieteni ai lui Prince, au fost găsite în momentul decesului starului pop.
Aceste documente se referă la primele șase luni ale anchetei privind moartea artistului de o supradoză accidentală de fentanyl — un analgezic foarte puternic — care a avut loc în urmă cu un an la reședința sa din Minnesota. Documentele oferă indicii cu privire la utilizarea acestor analgezice de Prince cu câteva luni înainte de moartea sa și la direcția luată de anchetă. Până în prezent nicio persoană nu a fost acuzată.
Însă documentele nu oferă probe privind sursa medicamentului fentanyl care a ucis starul în vârstă de 57 de ani și nici cu privire la furnizorul său. Anchetatorii au găsit diferite cutii de medicamente în camera lui Prince, dintre care unele prescrise pe numele lui Kirk Johnson, agent imobiliar și prieten vechi al lui Prince.
Unele cutii de Aleve și Bayer — medicamente vândute fără rețetă în SUA — conțineau de fapt pilule marcate 'Watson 853', un opiaceu pe bază de hidrocodon sau acetaminofen. Alte pilule se aflau în ambalaje fără nume sau într-o geantă pe care scria 'Peter Bravestrong', un alter ego al cântărețului.
Michael Todd Schulenberg, medicul care l-a tratat pe Prince de două ori înainte de moartea sa a recunoscut că i-a prescris artistului o rețetă pentru analgezicul Percocet pe numele de Kirk Johnson pentru a-i proteja viața privată.
Artistul se pare că nu avea niciun medicament prescris pe numele său real, Prince Rogers Nelson.
Autoritățile americane antidrog (The U.S. Drug Enforcement Administration) au emis o alertă la nivel federal cu privire la pericolul reprezentat de fentanyl, avertizând că decesul poate fi provocat chiar de o doză mică. Fentanylul este destinat în exclusivitate pacienților cu boli în stadii terminale. Această substanţă este produsă în cantități din ce în ce mai mari în laboratoare ilegale și vândută pe piața drogurilor.
Burt Kahn, avocat specializat în malpraxis, a precizat că, dacă Prince lua acest calmant cu o rețetă, medicul care a prescris-o poate răspunde penal. "Fentanylul este un medicament care nu ar trebui niciodată prescris unui pacient așa cum era Prince, care nu suferea de cancer în fază terminală, pentru că pericolul de supradoză este foarte ridicat", a susținut Kahn.
Fentanylul este un analgezic opioid, sintetizat în anii 1950, în Belgia, de către Paul Janssen, cu o potenţă analgezică de aproximativ 80 ori mai mare decât morfina. A fost introdus în practica medicală în anii 1960 ca anestezic intravenos. Acest narcotic sintetic este folosit ca analgezic în procedurile chirurgicale datorită efectelor adverse minime la nivel cardiac.
Fentanylul este cel mai puternic opioid cunoscut în prezent (cel mai eficient în tratarea durerilor severe asociate neoplasmelor). Conform Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), fentanylul este un opioid mai puternic de 50 de ori comparativ cu heroina şi de 100 de ori comparativ cu morfina.