Conform deputatului UDMR, mai multe articole ale proiectului de lege propus de Guvern se contrazic, iar alte reglementări ale textului de lege sunt neconstituționale, defavorizând totodată numeroase localități din țară. În consecință, Uniunea nu susține în această formă propunerea Executivului, conform unui comunicat al UDMR.
"Propunerea de reorganizare administrativă, potrivit căreia localitățile în care numărul populației a scăzut cu 20, respectiv 30 de procente, trebuie unificate, încalcă principiul autonomiei locale, în consecință este neconstituțională", a susţinut Cseke Attila, care este şi vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor. Unificarea se conturează și în cazul acelor municipii și orașe în care numărul populației a scăzut cu peste 20 de procente.
Proiectul clasifică orașele în șapte categorii: municipiu capitală, de importanță națională și europeană, municipii poli regionali principali cu potențial transnațional, municipii poli regionali secundari, municipii poli județeni principali, municipii și orașe poli județeni secundari, municipii și orașe centre urbane cu rol zonal, municipii și orașe centre urbane cu funcții specializate.
În cazul municipiilor 'poli regionali principali cu potențial transnațional' condițiile acestei categorii sunt minim 250.000 de locuitori și 400.000 în aria funcțională, iar în România doar cinci orașe sunt încadrate în această categorie: Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Constanța și Iași. A fost introdus termenul de oraș cu caracteristici rurale, iar comunele sunt împărțite în două categorii: comune poli rurali și alte comune.
"Dacă municipiile poli regionali principali sunt definite cu potențial transnațional, atunci ne întrebăm pe bună dreptate că Oradea cu 196.000 de locuitori sau Galațiul, cu 249.000 de locuitori, oare nu au potențial transnațional? Impresia noastră este de parcă criteriile ar fi fost elaborate cu scopul obținerii unui anumit rezultat", susţine deputatul UDMR.
El a adăugat că proiectul de lege este, din perspectiva UDMR, "inacceptabil".