Traian Băsescu, MESAJ PESIMIST în prag de An Nou „Nu vă amăgiți cu o creștere economică (...) Cine va plăti imprudenţa, populismul şi incompetenţa?“

29 Dec 2015 | scris de Mara Răducanu
Traian Băsescu, MESAJ PESIMIST în prag de An Nou „Nu vă amăgiți cu o creștere economică (...) Cine va plăti imprudenţa, populismul şi incompetenţa?“

Traian Băsescu scrie că "au apărut deja semnale ale începerii deprecierii situaţiei macroeconomice a ţării: 

-încetinirea creşterii exporturilor;

-creşterea importurilor de bunuri destinate consumului;

-creşterea deficitului de cont curent;
-avalanşa încă nestăvilită a pensiilor şi veniturilor speciale (vezi personal ambulanţă);
-creşterea deficitului fondului de pensii;
-creşterea deficitului bugetului de stat pentru anul 2016 (în creştere faţă de 2015);

-scăderea resurselor alocate pentru investiţii faţă de anii de criză 2009 – 2010;
-incapacitatea guvernului de tehnocraţi de a rezista presiunilor populiste ale grupurilor parlamentare PSD şi PNL, etc."
"Soluţia pentru a evita intrarea într-o spirală a deprecierii echilibrelor macroeconomice este suspendarea prin OUG a aplicării prevederilor legale care scad TVA-ul de la 24 la 20 la sută şi a acelora care introduc pensiile speciale şi salarii crescute în sectorul bugetar începînd cu 01.01.2016 . Situaţia ar putea fi reanalizată la mijlocul anului 2016, inclusiv problema creşterii salariului minim.

Politicile fiscal-bugetare imprudente pot arunca ţara în criza, iar cei care vor plăti imprudenţa nu vor fi politicienii. Nu vă amăgiți cu o creștere economică bazată doar pe creșterea consumului. Cine va plăti imprudenţa, populismul şi incompetenţa?", se întreabă Băsescu. 

Alte stiri din Politic

Ultima oră