Preşedintele Klaus Iohannis a spus că a cerut, joi dimineaţă, directorului SRI să verifice de ce informaţii beneficia premierul Ponta despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său cu procesatori de lemn, arătând că declaraţiile sunt foarte grave şi, dacă se dovedesc a nu fi adevărate, Victor Ponta trebuie să răspundă, relatează Mediafax.
Şeful statului a reacţionat, la Aeroportul Otopeni, la afirmaţia premierului Ponta de miercuri seară, dintr-o emisiune TV, când a spus că „lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriece Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis” şi că „are informaţii concrete legate de aceste întâlniri”, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituţiile statului monitorizează situaţia şi vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în reuniunea care va analiza şi problema Codului silvic şi care a fost programată pentru luna iunie.
„Mi se pare o declaraţie foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn şi lasă să să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui”, a spus şeful statului, înainte de plecarea spre Milano.
Consilierul pe securitate şi avizul SRI
În lună martie, George Scutaru îşi dădea demisia din funcția de consilier prezidențial pe probleme de securitate națională. O lună mai târziu, Direcţia Naţională Anticorupţie demara urmărirea penală a lui George Scutaru, fost consilier, pentru scurtă vreme, al actualului preşedinte Klaus Iohannis. Scutaru a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de complicitate la luare de mită şi spălarea banilor.
Interesant este că, George Scutaru a ocupat funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, funcţie pentru care a trebuit să obțină certificatul de securitate. Acesta stabilește nivelul de informații secrete la care urma să aibă acces.
Oficiul pentru Supravegherea Secretelor de Stat este structura Servicului Român de Informaţii (ORNISS) cu competenţă generală în ce priveşte coordonarea activităţii şi exercitarea controlului asupra măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor clasificate aparţinând autorităţilor şi instituţiilor publice, agenţilor economici şi altor persoane juridice de drept public sau privat.
ORNISS acordă avize pentru persoanele fizice care necesită acces la informaţii clasificate, în baza verificărilor de securitate, efectuate în condiţiile legii
Acest certificat de securitate se dă, așadar, în raport cu funcția deținută și direct proporțional cu nevoia de a ajunge la anumite informații, datorita funcției.
Cum a primit George Scutaru un certificat ORNISS în condiţiile în care era în curs o anchetă a DNA?
În contextul ultimelor declaraţii ale preşedintelui, legate de implicarea SRI în războiul declaraţiilor cu premierul Victor Ponta, acelaşi SRI nu ar fi trebuit să fie la fel de prezent la numirea în funcţie a unui consilier pe securitate care avea probleme cu Justiţia.
Aşadar, cât informează SRI şi pe cine?